Турагенции

Повечето руски туропертори са пред фалит

   
Повечето руски туропертори са пред фалит

Повече от половината руски туроператори са в състояние преди фалит поради срива на изходящия туризъм и все още затворените граници в посока на популярните сред руснаците страни, съобщава finance.ru.

Около 60% от туристическите компании, включени в Единния федерален регистър, са изложени на риск. Такива данни са дадени в писмо, изпратено до правителството от Руския съюз на туристическата индустрия (PCT), Асоциацията "Турпомощ" и Националния съюз на хотелиерската индустрия.

Преобладаващото мнозинство от страни и дори цели туристически региони все още са затворени за руснаци - това е Китай, Югоизточна Азия и почти цяла Европа, твърдят авторите на призива, изпратен на името на министър-председателя Михаил Мишустин, вицепремиера Дмитрий Чернишенко и ръководителят на Ростуризма Зарина Догузова (цитира се от Известия).

Съгласно правителствено постановление, прието миналата година, туроператорите са длъжни да изплатят задължения към клиенти, чиито обиколки са били отменени до края на тази година. Но де факто няма пари за това: индустрията си „заслужава“, обиколките не се продават и няма какво да изпълни задълженията.

Също така е невъзможно да се замени пътуването в повече случаи. „Не можете например да предложите на туристи от Далечния изток да заменят пътуването до Китай с Турция“, казва Юрий Барзикин, вицепрезидент на PCT.
Около 50% от обиколките са в неизвестност: това са ваучери, които не могат да бъдат заменени нито с пътувания за пътуване в Русия, нито за отваряне на туристически дестинации.

Фирмите са превеждали пари за турове на чуждестранни партньори, като няма механизъм за връщането им. „Тоест, пътниците са готови да поемат на почивка, но е невъзможно физически да върнат парите си“, казва Барзикин.
Общият размер на дълговете на туристическите компании към клиенти достига 25 милиарда рубли, от които само 7 милиарда се покриват от застраховки и фондове за лична отговорност.

„Трябва да разберете, че в случай на фалит на туроператор всички авансирани от него средства ще останат в дохода на чуждестранния партньор. Нито руският оператор, нито нашите туристи ще си върнат парите ”, предупреждава ръководителят на асоциацията Turpomosch Александър Осауленко.

Дори за продадените билети туристическият бизнес не може да върне парите: на авиокомпаниите беше разрешено да не изпълняват задълженията си до май 2023 г.

Според Sberindex през лятото на 2021 г. руснаците са похарчили 2,3 милиарда долара за изходящ туризъм. И въпреки че в сравнение с 2020 г. тези разходи са се увеличили със 70% спрямо нивата на док, се регистрира спад в пъти. Така през 2019 г. оборотът от изходящ туризъм достигна 13 милиарда долара.

Припомняме, че развитието на изходящия туризъм не е включено в дългосрочните планове на правителството, които на ниво национални проекти фиксираха целта за прехвърляне на населението да пътува почти изключително в рамките на страната.

Така до 2030 г. се планира да се удвои броят на вътрешните пътувания из страната - от 65 милиона на 140 милиона. Приносът на вътрешния туризъм към БВП трябва да нарасне 2,2 пъти - от 3,7 до 8,2 трилиона рубли, а броят на работните места в индустрията - с 68%, до 4,5 милиона души. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати