Хотели

Един от най-богатите българи Цоло Вутов ще строи СПА комплекс от къщи в селото Баня

   
Един от най-богатите българи Цоло Вутов ще строи СПА комплекс от къщи в селото Баня

Един от най-богатите българи Цоло Вутов, управител и съсобственик на групата от фирми “Геотехмин”, е с намерение да инвестира в разложкото село Баня. Инвестиционното му намерение вече е входирано в община Разлог. Строителството ще се реализира върху 9 имота с обща площ от 5320 кв.м, или малко над 5 дка, пише Struma.bg.

Предвидено е изграждането на пет самостоятелни къщи за гости, два големи басейна – открит с около 300 куб.м и закрит с около 200 куб.м, както и пет броя външни хидромасажни вани и джакузита. Намерението на дружеството е да захрани с минерална вода съоръженията, като водовземането се предвижда да стане от Сондаж№4 и КЕЙ №6. Проектният дебит е за 0,44 л/сек., денонощно водно количество 37,96 куб.м, или годишно водно количество от 13 885, 64 куб.м.
Инвестиционното предложение на фирмата е входирано и в РИОСВ – Благоевград и тече процедура по преоценка. От документацията става ясно, че не се предвижда обединяване на имотите, а къщите ще бъдат изградени върху пет от тях. Пред всяка сграда е предвидено и по едно паркомясто. Върху други два имота се предвижда да бъдат изградени басейните, а върху последните два паркинги за кемпери. Предвиждат се още по три паркоместа за каравани във всеки един от последните два имота.
От документацията е видно, че дружество “Геотехмин” е собственик на имотите от почти две десетилетия. Нотариалният акт е от 2004 година, но досега инвестиции там не са реализирани.
Самите имоти се намират до борова гора, в непосредствена близост до бившите оранжерии, за които преди 4 години също имаше инвестиционно намерение за изграждане на голям комплекс. Инвестиционното намерение бе на дружеството на банскалията Емил Балев “Банско Терме” ЕООД. Намеренията бяха за изграждане на внушителен рекреационен комплекс с името “Спринг валей треме”. Проектът предвиждаше построяване на покрит аква дом с площ малко над един декар, открит аква парк, хотелски комплекс, спортни площадки и парк с релакс зони. Новото строителство трябваше да се реализира в бившите оранжерии в селото, които са с площ от 58.675 дка. До този момент строителство не е стартирало.
Дали новият инвеститор ще изпълни намерението си тепърва ще стане ясно.

Вносителят на инвестиционното предложение “Геотехмин” ООД е сред най-големите фирми в страната и обединява 23 дружества. От официалната й страница става ясно, че тя е основана в далечната 1990 г. като частна фирма за проектиране и консултации в областта на миннодобивната промишленост. През годините дружеството се разраства и започва да развива дейности в нови бизнес направления. Към днешна дата група “Геотехмин” заема лидерска позиция в минната индустрия и строителството. Фирми от групата са участвали в изграждането на новата писта на летище “София”, пречиствателни станции, депа, три метростанции, както и участъци от автомагистрала “Струма”. Дружествата от групата имат богат опит и експертиза в сферата на проучването, добива и първичната преработка на полезни изкопаеми. Компанията работи още в областта на управлението на недвижими имоти и инвестиционни проекти, търговия, енергия и околна среда, селско стопанство и услуги.
Управителят и съсобственик в дружеството Цоло Вутов  е председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия в България и учредител на Балканската минна асоциация “Балканмин”. Той е професор от Минногеоложкия университет в София, от 2014 година и академик, и член на президиума на Евразийска академия за минни науки в Казахстан от 2019 година. През 2018 година е удостоен и с най-високото отличие – орден “Стара планина” първа степен за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната и изграждане на съвременни индустриални отношения.
През 2010 г. той е обявен за най-богатия българин, след като оглавява ежегодната медийна класация на изданието “100-те най-богати българи”. По това време състоянието му според изданието се изчислява на 438,2 млн. лв. Справка в Търговския регистър показва, че заедно с Цоло  Вутов реалните собственици на “Геотехмин” са австрийско и швейцарско дружество.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати