Новини Събития

Несменяемият шеф на Слънчев бряг АД Златко Димитров води към фалит дружеството

   
Несменяемият шеф на Слънчев бряг АД Златко Димитров води към фалит дружеството

Несменяемият изпълнителен директор на държавното „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров води към фалит дружеството, което управлява повече от 7 години. Това показват данните за деветмесичието на компанията, която стопанисва инфраструктурата в източната част на курорта. Данните бяха изпратени днес до медиите. За първите 9 месеца от 2021 г. „Слънчев бряг“ АД отчита приходи в размер на 1.9 млн. лв. За сметка на това са похарчени 2.9 млн. лв., в това число са разходите за амортизации за периода 01-09.2021 г. и разходи за поддръжка на инфраструктурата. Разходите за поддръжка на инфраструктурата са в размер на над 1.1 млн. лв., от които 892 000 лв. са за поддръжка на улици, алейно осветление, озеленяване и обезпаразитяване, а за контрол на достъпа и видеонаблюдение са отишли 241 000 лв. Разходите за амортизация общо към 30.09.2021 г. са в размер на 736 000 лв. Разпределени дивиденти към акционерите в „Слънчев бряг“ АД, които са над 4 000 физически и юридически лица -  192 277 лв. Близо 75% от общия размер на дивидента за 2020 г. е разпределен към мажоритарния собственик българската държава. Министерство на туризма е получило дивидент в размер на 144 774 лв.

Мажоритарен собственик на дружеството е държавата с принципал Министерството на туризма. Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова въобще не се интересува от ставащото в компанията. Тя дори не направи проверка и не смени Златко Димитров, който е назначен още от първото правителство на Бойко Борисов. Според хотелиери той бил поддържан на поста от Младен Михалев – Маджо, един от лидерите на силовата групировка СИК през 90-те години, от която произлиза и Бойко Борисов. Чрез фирми Михалев държи дял от „Слънчев бряг холдинг“ АД, който се явява миноритарен акционер с около 10% в „Слънчев бряг“ АД. Той притежава още хотелския комплекс „Хелена ризорт“ в Слънчев бряг. Името на Маджо се обвързва и с концесиите на трите плажа в курорта, които бяха предоставени на негови приближени фирми от бившия министър на туризма от правителствата на ГЕРБ Николина Ангелкова.

От "Промяната продължава" и "Демократична България" обявиха пред TravelNews, че ще поискат ревизия за дейността на "Слънчев бряг" АД и Златко Димитров.

Летен туристически сезон 2021 г. беше изключително интензивен, както за Слънчев бряг като комплекс, така и за „Слънчев бряг“ АД. „Въпреки късното начало на сезона тази година в следствие на COVID пандемията, комплекса посрещна стотици хиляди туристи“, коментира Златко Димитров. Както през активните месеци юли и август 2021 г., така и в периода на подготовка на сезона, „Слънчев бряг“ АД направи редица инвестиции в инфраструктурата в комплекса. „Въпреки кризата дружеството обезпечи по най-добрия възможен начин успешното провеждане на летен туристически сезон 2021 г.“, обясни Димитров.

От 1 юни 2021 г. в Слънчев бряг започнаха да действат режимите и условията, които са необходими за безпроблемното протичане на летния туристически сезон. Контролен режим на достъп, който се обезпечава чрез мобилни патрули. Дейностите по обновяване на инфраструктурата през 2021 г. включват частична подмяна на настилката на Централна алея, както и във вътрешността на комплекса, нови тротоари и подновяване на асфалтова настилка на улици. В това число и разширяването на улицата и изграждане на нов тротоар между хотел iHotel и хотел Platinum. Както всяка година продължиха дейностите по поддръжка и озеленяване на градинки и зелени площи, дезинфекция и пръскане срещу насекоми. Припомняме, че площта на комплекса, която се поддържа от „Слънчев бряг“ АД, е над 644 000 кв. м.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати