Новини

Чехия и Словакия налагат нови ограничения на неваксинираните

   
Чехия и Словакия налагат нови ограничения на неваксинираните

Правителствата на Чехия и Словакия одобриха днес нови ограничения заради коронавируса, които ще влязат в сила от следващата седмица и ще засягат конкретно неваксинираните хора, предаде Асошиейтед прес.

Чешкият здравен министър Адам Войтех каза, че повечето неваксинирани вече няма да могат да представят отрицателен тест, за да имат достъп до обществени събития, ресторанти, барове, фризьорски салони, музеи и други подобни обекти или да използват хотели.

Само ваксинираните или преболедувалите КОВИД-19 ще имат право на тези неща. Допуска се изключение за децата на възраст от 12 до 18 години, хората, чието здравословно състояние не позволява ваксинация, и частично ваксинираните.

Войтех заяви, че мерките, които ще влязат в сила от понеделник, имат за цел да мотивират хората да се ваксинират. Ограниченията ще действат до края на февруари догодина.

Министър-председателят Андрей Бабиш каза, че правителството е взело пример за налагането на тези мерки от германската провинция Бавария.

"Ситуацията е сериозна и отново призоваваме всички да се ваксинират", заяви той.

За посетителите в болниците и старческите домове ще бъде достатъчно представянето на отрицателен тест.

Правителството въвежда задължително тестване за неваксинираните работници във всички компании веднъж седмично. Ваксинираните хора над 60 години също ще трябва да се тестват.

Тестването в началните училища и гимназиите, което се предполагаше, че ще приключи на 29 ноември, ще продължи.

Ограниченията бяха обявени, след като дневният брой заразени с коронавирус нарасна до 22 511 във вторник, надхвърляйки предишния рекорд от 7 януари с почти 5000 случая и с близо 8000 повече от броя преди седмица. Заболеваемостта в страната се увеличи до 819 нови случая на 100 000 жители през последните седем дни, след като седмица по-рано беше 558.

В Словакия от понеделник ще бъде забранено на неваксинираните хора да посещават търговски центрове и магазини, които не са от първа необходимост. Те няма да могат също да присъстват на каквито и да било обществени прояви и събирания и ще трябва да се тестват два пъти седмично, за да ходят на работа.

В най-тежко засегнатите от пандемията части на страната фитнесите, ресторантите и хотелите ще бъдат затворени за всички.

Словашкият министър-председател Едуард Хегер определи мерките като "затваряне за неваксинираните". Мерките би трябвало да са в сила три седмици, но властите "ще реагират бързо, ако се прецени, че ограниченията са неефективни", каза премиерът.

По думите му болниците в Словакия са претоварени.

Страната съобщи във вторник за 8342 нови случая на коронавирус, с което беше "подобрен" предишния рекорд от 7244 случая, регистриран в петък.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати