Турагенции

Ски курортите в Италия отварят с притеснения за нови ограничения

  20.11.2021 19:43  
Ски курортите в Италия отварят с притеснения за нови ограничения

Ски курортите в Северна Италия отварят за зимния сезон, след като дълго време бяха затворени заради пандемията от COVID-19. Но заради увеличаването на новите случаи на коронавирус в последно време мнозина се притесняват, че може да има нови ограничения, отбелязва Ройтерс.Фабио Сако, председател на консорциума Скирама, който обединява няколко курорта в област Трентино - Алто Адидже, каза, че очаква отварянето още от март миналата година, когато в Италия бе наложен локдаун. "Това е наистина много вълнуващ момент", заяви той пред Ройтерс.

Европа е връхлетяна от четвърта коронавирусна вълна и Австрия, една от съседките на Италия, налага национален локдаун от понеделник, а Германия не изключи възможността да прибегне до подобна мярка, припомня БТА.

През последните седмици в Италия също се увеличава броят на заразените на дневна база, особено в някои северни райони, където са и ски пистите. Броят на хоспитализираните в страната като цяло е под контрол, но компаниите, които управляват курортите, си дават сметка какви рискове носи ръстът на инфекциите, отбелязва Ройтерс.

"Има известна несигурност и страх заради влошаващата се пандемична обстановка, но курортите от нашия консорциум и в цяло Трентино са готови да работят при различни сценарии", каза Сако. За използване на лифтовете е необходимо човек да има зелен сертификат, да носи маска и да спазва дистанция, но скиорите, радващи се на синьото небе и отличните условия за ски, са оптимисти.

Снегът и времето са прекрасни. Очаквам много хубави нещо от този сезон, каза Филипо Гранди.