Новини Турагенции

От днес по-строги мерки в Гърция срещу ковид

   
От днес по-строги мерки в Гърция срещу ковид

Нови мерки, целящи да спрат вълната от нарастващи инфекции, хоспитализации и смъртни случаи от COVID-19 преди коледните празници, влизат в сила от днес в цяла Гърция. Гърция налага нови драконовски мерки за неваксинираните  

Съгласно новите правила, обявени от министър-председателя и представители на правителството, хората, които не са ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или нямат валидно удостоверение за възстановяване след преболедуване вече няма да бъдат допускани до обществени закрити места като кина, театри, музеи и спортни зали.

Работното време на магазините също е променено, за да се ограничи въздействието на пиковите часове върху обществения транспорт, като магазините за търговия на дребно отварят в 10 ч. сутринта, а служителите в офисите ще работят на смени.

Според данните на Националната организация за обществено здраве, средният брой на новите дневни случаи на коронавирус е намалял леко през седмицата за първи път от близо два месеца.

Спадът е незначителен - средно 6 566 нови случая дневно в сравнение с 6 780 през предходната седмица, но въпреки това е реален. Все пак среднодневният брой на новите случаи е повече от три пъти по-висок от нивата на новозаразените в началото на октомври (2174 от 1 до 7 октомври), а смъртните случаи и интубациите имат тенденция към нарастване. Гърция наложи строги мерки за неваксинираните

От 12 до 18 ноември смъртните случаи са средно 72 дневно, в сравнение с 55 през предходната седмица, а интубациите - 541, в сравнение с 476 за предишните 7 дни, предаде БГНЕС, позовавайки се на „Катимерини”.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати