Новини Събития

Казанлък преговаря за побратимяване с град Луксор в Египет

   
Казанлък преговаря за побратимяване с град Луксор в Египет

Възможността за подновяване на разговорите за побратимяване на Казанлък с Луксор, Египет – два града с богато културно-историческо наследство, са обсъдили днес кметът Галина Стоянова и новият посланик на арабската република у нас Халед Ибрахим Емара.

Гостуването на египетския посланик в Казанлък бе по покана на казанлъшкия омбудсман Гинка Щерева, която работи по съвместен проект между училища от града, побратимения град Верия, Гърция и Египет за обмяна на опит между ученици в сферата на туризма, съобщиха от пресцентъра на Общината.

По време на срещата Галина Стоянова е припомнила дългата история на опити за сближаване между двата града. Споразумение за взаимно сътрудничество в областта на културата, науката и културния туризъм е подписано между Казанлък и Луксор още през 2006 г. от тогавашния кмет Стефан Дамянов и губернатора на Луксор. Приятели на града гостуват на Празник на розата две години по-късно, през 2008 г. Впоследствие са отправяни покани за гостуване на Празника на розата, но по различни причини те не са реализирани. Такава е и съдбата на отправената покана за посещение през пандемичната 2020 г. Реален контакт кметът Галина Стоянова установи през ноември 2019 г. като част от делегация от България, водена от Министерството на туризма. Тогава представителите на България осъществяват работни срещи с ръководството на Министерството на туризма на Египет, Египетската организация по туризъм, Египетската организация за развитие на туризма и др. В резултат е подписан Меморандум за сътрудничество в областта на туризма на ниво министерствата на туризма на двете държави.

По време на днешната среща кметът на Казанлък и посланикът на Египет са се обединили около общи сфери, в които могат да потърсят допирни точки и обмяна на опит, а именно възстановяване и опазване на културно-историческото наследство, развитие на устойчив зелен туризъм, местно занаятчийство, традиционни продукти и модерна инфраструктура, обмяна на опит между младите хора. За да се осъществи побратимяване, двете страни се договорили от Община Казанлък да бъде изпратен проектомеморандум, а от страна на посланика на Арабска република Египет в България – активно съдействие за неговото по-бързо подписване.

След посещение на културни забележителности в Казанлък посланик Емара е споделил добрите си впечатления от видяното и изразил увереност, че в Казанлък може да бъдат открити много неща от взаимен интерес. Посланикът е успял да разговаря и с представители на местния бизнес, и на професионални гимназии в Града на розите.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати