Хотели

Хотелиерите настояват за онлайн визов център

   
Хотелиерите настояват за онлайн визов център

Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия. Застрашено е съществуването на бранша, който допринася за сериозен процент от БВП и чиято дейност е структуроопределяща за българската икономика. Ако България иска туризмът да остане важна и стратегическа част от икономиката й, то секторът трябва да е държавен приоритет. Това са категорични от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ),на който Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е съосновател и член. По предложение на БХРА, прието от колегите от АТИБ, Алиансът организира поредица от срещи с представители на политическите сили, кандидати за настоящия парламент. На тях от АТИБ представиха своята визия за развитие на сектора и краткосрочните мерки, които са необходими за оцеляването на индустрията. Едва след като е гарантирано оцеляване на сектора е възможно да се мисли за надграждане и реформи, подчертават от АТИБ.

От Алианса на туристическата индустрия в България са заявили по време на разговорите с представителите на политическите сили, че очакват от новия кабинет незабавно да изработи цялостна програма за подпомагане на туризма.

Сред мерките, които трябва да бъдат взети още през първите 100 дни на новия кабинет е да се облекчи и улесни процесът по издаване на визи. За това от туристическият бизнес настояват от години. Вместо това служебният кабинет реши да увеличи визовите такси за пазари, които са потенциални за нас клиенти, при това в момент на най-сериозната криза за сектора от съществуването му у нас, подчертават от АТИБ. Сумите, които ще се съберат от това увеличение са капка в морето на фона на приходите от туристическия сектор. Вместо това могат да се вземат реални и ефективни мерки за облекчаване на целия процес, което ще докара многократно повече приходи.

Крайната цел, към която трябва да се стремим, е издаването на електронни визи, който процес ще отнеме време и докато се стигне до него, от АТИБ предлагат за улеснение, да се създаде онлайн визов център, в който да се подават, обработват и издават входящи визи за страната ни, което ще спести време на клиентите, както и на чиновниците. Още първият служебен кабинет на президента Радев обеща до края на мандата му да заработи онлайн визов център, но до момента такъв няма и не се очертава да има. Това, съчетано с премахване на бюрокрацията и намаляване на цените за визите до максимално ниски нива, позволени от ЕС, ще доведе до увеличение на туристите и оттам до повече приходи за държавата – от увеличаване на броя на туристите, повече приходи и данъци, категорични са от АТИБ.

Трябва да се направят постъпки за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск. Както и да се изпрати поне още 1 туристически представител в Русия, подчертават от Алианса.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати