Новини Турагенции

Италия затегна мерките срещу неваксинираните

   
Италия затегна мерките срещу неваксинираните

Италия затегна ограниченията срещу хората, които не желаят да се ваксинират срещу коронавирус, и разшири кръга на служителите в публичния сектор, които подлежат на задължителна ваксинация, предаде Ройтерс.

От 6 декември неваксинираните няма да могат да посещават кинотеатри, ресторанти и спортни прояви. Задължителното ваксиниране, което вече е в сила за здравните работници, ще обхване от 15 декември персонала в училищата, полицаите и военните.

"Виждаме, че положението в съседните страни е много сериозно и също виждаме, че ситуацията в Италия постепенно, но постоянно се влошава", каза премиерът Марио Драги, след като кабинетът прие новите правила. По думите му правителството се опитва да опази постигнатото от италианците през миналата година, за да бъде избегнат нов локдаун.

Кабинетът реши също допълнителните дози за изцяло ваксинираните вече да са достъпни за всички над 18-годишна възраст вместо само за хората на 40 и повече години.

Повечето от новите мерки бяха очаквани заради изявленията на италиански министри през последните дни, но правителството изненадващо реши и да направи задължителни зелените сертификати, вкл. негативен тест, за да се ползва градският транспорт. Това правило трудно ще се прилага предвид претъпканите метровлакове и автобуси в пиковите часове в Италия, отбеляза Ройтерс.

Правителството е решило срокът на валидност на сертификата (за ваксинация или преболедуване) в Италия да бъде съкратен от 12 на 9 месеца.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати