Заведения

Заведенията поискаха запазване на 9% ДДС от новото правителство

   
Заведенията поискаха запазване на 9% ДДС от новото правителство

    Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изказват своите поздравления за победителите в отминалите парламентарни избори и благодарят на всички партии, с които водихме диалог по отношение проблемите на бранша.
Вотът на българите вече е ясен и преговорите за съставяне на правителство стартираха. За утре (26 ноември) са насрочени разговорите за сектор туризъм. В тази връзка БАЗ и СЗБ изпратиха писма до четирите парламентарно представени сили, преговарящи за съставянето на кабинет с конкретни предложения за спешни краткосрочни мерки, които ще помогнат на нашия бранш да оцелее.
Както е известно туризмът и в частност хотелиерството и ресторантьорството пострадаха най-тежко от кризата с COVID-19. Това доведе до множество фалити, затруднение за сектора, загуба на работна ръка.
    Водени от горното, ние предлагаме:
    На първо място е изключително важно ставката от 9% ДДС да бъде запазена. През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа.
На мнение сме, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария й вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация,  при която цените на ВСИЧКО в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спадат с около 80%.
Считаме, че обявените вече кредити трябва да се заменят от грантове. А ако има кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат.
Смятаме, че бързите тестове за COVID-19 трябва да са безплатни. Съществува европейска програма, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета.
И не на последно място - жизненоважно е да се намери вариант за спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока. Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно.  Доказват го и множеството фалити, които вече са факт в сектора.
Желаем успех на преговарящите за съставяне на правителство и разчитаме, че ще постъпят отговорно към проблемите на малкия и среден бизнес, който е изключително важен за цялата българска икономика.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати