Анализи

Румен Радев: Туризмът може да участва в трансформацията на икономиката

   
Румен Радев: Туризмът може да участва в трансформацията на икономиката

Президентът Румен Радев призова туристическия бранш да се включи по-активно в трансформацията на българската икономика.

Държавният глава участва в церемонията по връчването на 26-те годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Асоциацията е първата професионална организация в сферата на туризма, която от 1996 година отличава постиженията в областта на хотелиерството, мениджмънта, ресторантьорството и инвестициите.

Според президента Румен Радев туристическият бранш може да осигурява над 15% от брутния вътрешен продукт на страната, макар че в момента си е поставил именно този лимит. Държавният глава поздрави хотелиерите и ресторантьорите,

"Комбинацията от здравна, икономическа, енергийна криза и политическа неизвестност са изпитание за всеки бизнес“, отбеляза държавният глава.

"Необходима е по-голяма активност от страна на туристическия бранш за  икономическата трансформация на страната, особено по Плана за възстановяване и устойчивост", призова президентът Радев. "В този план се говори за ускорена трансформация на икономиката и дигитализация, което в пълна степен се отнася и за туристическия бранш", добави той.
От своя страна ресорният министър Стела Балтова благодари на хотелиерите и ресторантьорите за добрата работа през годината, защото "намериха онези бизнес модели, които им позволиха да продължават да посрещат гости - близо 5 милиона туристи - през тази толкова трудна 2021-ва година".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати