Анализи Новини

Демократична България предлага развитие на туризма по региони

   
Демократична България предлага развитие на туризма по региони
Виолета Донева

„Демократична България“ предлага развитие на туризма в България по региони и написването на нова стратегия за развитие на сектора. Това обяви по време на експертната група по туризъм за съставяне на правителство Виолета Донева от ДБ. Само по този начин може да се постигне устойчив туризъм и запазване на природата. Целта е увеличаване на дела на туризма в БВП.

Според Донева напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи. В програмата на обединението не се предвижда да има концесии на плажовете и разрешаването на временни постройки по тях. Капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните. Донева обясни, че леглата в Банско надхвърлят два пъти капацитета на ски зоната, а тези в Слънчев бряг са няколко пъти над капацитета на плажа.

"Демократична България" предлага още и спешни мерки заради пандемията, с които да се осигурят енергийни помощи заради поскъпването на тока и запазване на ДДС на 9% в сектора до края на пандемията. Обединението иска създаването на Гаранционен фонд за защита на туристическия бизнес при кризи.

В допълнение предлагат още развитие на велотуризма и къмпингите. Нов подход да се търси за прекатегоризиране на хижите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати