Анализи Новини

БСП иска обединение на бранша

   
БСП иска обединение на бранша

БСП иска обединение на бранша в обща организация като конфедерация, с която да работи държавата. Това стана ясно по време на преговорите за съставяне на правителство. Конфедерацията да бъде основен партньор на държавата в лицето на Министерството на туризма. Бизнесът и държавата заедно да взимат решения за рекламата на България.  

От БСП предлагат няколко краткосрочни мерки в туризма - енергийни помощи за бранша заради скъпия ток и запазване на схемата 60/40. Програмата 60/40 обаче да се върне в първоначалния си вид, в който обхващаше всички компании, чиито оборот е спаднал с 20% средно спрямо съответния период на 2019 г. Сега прагът е вдигнат на 30-40% и схемата не работи.

БСП настоява ДДС да се запази на ниво от 9% за още една година, заяви Емил Хумчев, експерт от партията. Социалистите настояват за облекчени кредитни линии за хотелиери и ресторантьори заради пандемията. Средствата да дойдат от Българската банка за развитие, тъй като търговските банки масово отказват да отпускат финансова помощ на хотелиерите, защото ги смятат за ненадеждни. Допълнително предложение е по европейска линия у нас да бъдат доставени безплатни бързи тестове за клиенти на хотели и ресторанти и за хората, които трябва да си вадят зелени сертификати.

Партията подкрепя продължаване на мярката за подпомагане с 35 евро на чартърите на седалка при пристигането на чуждите туристи. Експертите настояват за изплащане на средствата за тази година с бърза промяна в закона и залагане на средства за нея в бюджет 2022 г.  В рамката с мерки на левицата влизат още енергийната компенсация за хотели и ресторанти, създаването на  онлайн визов център, временното замразяване на дейността на неработещи туроператори и туристически агенти, организиране на ежегодни екскурзии за ученици от 5-12 клас по историческите забележителности в страната и безплатни визи за децата, пристигащи да тренират от Русия.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати