Анализи Новини

Продължаваме промяната иска облекчена достъпност на туристите до България

   
Продължаваме промяната иска облекчена достъпност на туристите до България

Основната ни цел е България да достигне стабилен ежегоден ръст на туристите, като бъде повишено разнообразието на туристическите услуги. Това би могло да се случи чрез комбиниране на пакети за туризъм, стремеж към нулева корупция и облекчена достъпност до страната. Това заяви по време на преговорите за съставяне на правителство Илин Димитров, експерт по туризъм към „Промяната продължава“, който е и председател на Варненската туристическа камара. Партията залага на обучението и подготовката на кадри за сектора, който от години изпитва проблеми и нужда от качествен персонал.

"Трябва да има преглед на концесионните договори и засилен контрол върху тяхното изпълнение. Може да се изисква и телефон за връзка при установяване на нарушение от страна на концесионерите", обяви Любомир Попйорданов от "Продължаваме промяната", който е и председател на Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“. Според него след 18 месеца забавяне екскурзоводи, планински водачи и аниматори трябва най-накрая да бъдат подпомогнати финансово.   

Партията предлага развитие на регионите в страната. Местните общности трябва да повярват, че туризмът може да им генерира и гарантира развитие и доходи, подчерта Попйорданов. Според него българските храни и вино трябва да влязат в големите хотели, които трябва да предлагат традиционна кухня с местни продукти. В момента това се прави само от къщите за гости.

„Промяната продължава“ също подкрепя създаването на Гаранционен фонд за туроператорите и туристическите агенти, които работят изходящ туризъм. Партията има идея за създаването на Национален координационен център за качество на туристическия продукт. В него да постъпват сигнали и оплаквания от туристите. Самият център да взима мерки и да работи в тясно сътрудничество с бизнеса.

България трябва да позиционира туризма със слогана One destination, hundred experiences - една дестинация за 100 преживявания, каза съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Според него България може да се продава почивки за 14 дни от дигитална платформа, като всеки потенциален турист през нея може да набележи какви видове туризъм може да изживее в това време у нас.

Кирил Петков посочи още, че например на теснолинейката в Родопите на всяка спирка може да има фермерски пазар. От думите му стана ясно, че България трябва да се ориентира и към туризма, свързан с различни видове спортове.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати