Новини Турагенции

Пристигащите от 7 африкански държави ще попадат под задължителна карантина

   
Пристигащите от 7 африкански държави ще попадат под задължителна карантина

От неделя, 28 ноември, българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи в страната и членовете на техните семейства, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина, когато се завръщат от Мозамбик, Ботсвана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве. Това е записано в заповед на здравния министър Стойчо Кацаров.

При влизане в България те задължително ще бъдат изследвани с антигенен тест. Също така ще трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведен от 10-тия до 12-тия ден от влизането в страната PCR тест, независимо от резултата.

Това се налага заради новия вариант на коронавирус, който беше открит в Южна Африка и предизвика тревога в Европейския съюз и Великобритания заради множество мутации. Световната здравна организация обяви тази вечер, че този вариант носи най-голям риск от повторно заразяване в сравнение с всички известни досега варианти на коронавируса. В Белгия вече беше потвърдено, че там е засечен първият случай на носител на новата разновидност на вируса.

Заповедта предвижда от 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от страни в червената зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат или отрицателен PCR тест също да бъдат поставяни под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена. Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина.

Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в България. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати