Новини Турагенции

Туроператорите се притесниха от новия щам Омикрон

  27.11.2021 17:26  
Туроператорите се притесниха от новия щам Омикрон
Туроператорите имат да връщат пари още от март 2020 г.

Българските туроператори са силно притеснени за пътуванията след излизането на новия щам „Омикрон“ на коронавируса. Предстои най-силният месец за пътувания през сезона – декември, когато са коледните и новогодишни празници. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде нова заповед за влизане в страната, която ще е в сила от 1 декември 2021 г. Тя поставя в заварено положение групи от български туристи, които в момента са из Европа, Египет, Йордания, Обединените арабски емирства, Доминикана, Малдиви и др. дестинации. „Клиентите вече звънят притеснени как ще се прибират. Други дали ще пътуват и как, защото им идва периодът да доплащат за Коледа и Нова година. Трети започват да правят анулации“, заяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и управител на „Сейф травел“.

Според нея възниква въпросът какво се случва с клиентите, които са в момента в чужбина в червени зони и са в заварено положение. Те директно трябва да влязат под карантина при прибирането си или да си правят скъпи PCR тестове навън. В същото време хората трябва да се върнат на работа и са притиснати от работодателите. ОБТ са сезирали за проблема зам.-министъра на здравеопазването Александър Златанов. „Предстои да пишем писмо на Министерството на туризма, които не знаят какво се случва с новите мерки“, коментира Русева.

Според заповедта на министър Казаров, гражданите, пристигащи от страни в червената зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат или отрицателен PCR тест ще да бъдат поставяни под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена. Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината за тях може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в България. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Новост е, че неваксинираните трябва да имат отрицателен PCR тест до три дни преди пристигането си в България или остават под задължителна карантина. Досега можеха да си го направят директно у нас до 24 часа след влизането. Ваксинираните, преболедувалите и с отрицателен PCR тест могат да се завръщат свободно.

„За неваксинираните туристи в заварено положение вече сме организирали да тръгнат от съответните дестинации с PCR тест на по-ниски цени от нашите партньори, който ще заплатят на място“, каза Георги Пасев, маркетинг мениджър на туроператора „Абакс“. Навсякъде в Египет, Йордания, Чехия, Италия, Занзибар, Тунис и други страни имаме организирани лаборатории. По думите му около 20-25% от хората в групите по различните дестинации са неваксинирани. Същата организация ще се прави за Коледа и Нова година, за да не се притесняват туристите и да могат да пътуват.

„Притеснени сме от ситуацията с новия щам „Омикрон“, защото не знаем коя държава няма да затвори границите си или ще въведе някакви ограничения в последния момент“, подчерта Красимир Златанов, управител на туроператора „Екзотик холидей“. Туроператорите вече имаме много записани и готови групи за Коледа и Нова година. Самолети, автобуси и хотели са предплатени и няма да ни върнат парите, обясни Златанов. „Не можем да си позволим да изпаднем в ситуацията от преди година и половина, като отново да връщаме пари и издаваме ваучери. Туроператорите продължаваме да сме без резерви заради тежката ситуацията в туризма“, каза още Красимир Златанов.

Същото мнение изрази и Павлина Русева, която допълни, че все още има компании, които не са върнали парите на клиентите си от март 2020 г. с избухването на световната пандемия. Тя критикува Министерството на туризма и всички управляващи до момента, че не са създали за тази година и половина Гаранционен фонд, който да осигурява и връща бързо средствата на хората при криза.

„Притеснява ни „Омикрон“, защото води до нов удар по туроператорския бизнес. Никой няма да ни върне предплатените пари за Коледа и Нова година от страна на хотели в чужбина и авиокомпании“, коментира Павлина Илиева, председател на ОБТ и управител на туроператора „Аполо“. Тя обясни, че с новата заповед на министър Кацаров има опасност българи да остават под карантина за своя сметка по различни дестинации при положителен PCR тест. Застрахователите не покривали хотелски разходи, а само медицински услуги и лечение. В страни от ЕС разходите за лечение и медицински услуги пък трябва да бъдат поемани от нашата Национално здравноосигурителна каса (НЗОК).

От неделя, 28 ноември, българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи в страната и членовете на техните семейства, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина, когато се завръщат от 7 африкански страни - Мозамбик, Ботсвана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве. Това е записано в друга заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Туроператорите обясниха, че нямат групи до тези страни и не са популярни за българските туристи.

Мирослав Иванов