Новини Хотели

Зимният сезон ще започне в средата на декември, обяви министър Балтова

   
Зимният сезон ще започне в средата на декември, обяви министър Балтова

Официално има обявена дата за началото на зимния сезон - 18 декември. Именно това ще е и началото на активния зимен сезон. Най-същественото за всички заинтересовани страни в туризма е да бъде осигурен спокоен зимен сезон, каза министърът на турзима Стела Балтова пред БНТ.

Тя заяви, че трябва да сме готови да бъдем здрави, защото две години живеем в едно безпрезцедентно време и мерките, които взимаме, са безпрецедентни. Те касаят не само нашата държава, ами и целия свят.

"Миналата седмица имахме среща на министрите на туризма в рамките на словенското председателство на ЕС, която буквално предишния ден премина в онлайн формат, което означава, че ситуацията наистина не е спокойна", коментира министърът.

Разработени са указания за местата за настаняване, както и за заведенията, но има и разработен протокол специално за зимните курорти относно спазването на противоепидемичните мерки.

"Имаме план, който е приет още от юли. Имаше една заповед от миналата седмица, 23 ноември, с която 14 държави от ЕС бяха преминали в червената зона. От 1 декември тази мярка отпада, така че тези граждани ще могат да влизат у нас само със зелен сертификат, няма да се изисква допълнително PCR тест", заяви Балтова.

Курортите към момента са доволни от заявките и казват, че ако поне 30% от тях се изпълнят, вероятно ще имаме един много добър сезон.

Конкуренцията никак няма да е малка, тъй като миналата зима нашите хотели останаха отворени, но тази година, още от септември, големи дестинации като Италия, Франция и Австрия обявиха, че ще отворят курортите си.

Балтова каза, че следи преговорите за съставяне на кабинет в сектор "Туризъм" - не само концесионирането, има много стратегически точки, които трябва да се решат в туризма.

Според Балтова законът за концесионирането трябва да бъде тотално преразгледан: "Когато говорим, че отпадат концесиите, трябва да кажем и кой ще ги управлява тези плажове. Може да се прецени, не знам тяхната визия каква е, но могат да се дадат някои плажове на управление на общините. Считам, че има отговорност от страна на концесиорнерите и хотелиерите. В момента с министър Комитова обсъждаме въпроси по отношение на концесиитте на плажовете, за които мисля, че ще успеем да постигнем промяна", допълни Балтова.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати