Анализи

Дойче Веле: В Англия се сбогуват с ограниченията

   
Дойче Веле: В Англия се сбогуват с ограниченията

Малкият бар в центъра на Лондон е пълен дори през седмицата. На един екран се излъчва американски футбол. Пие се бира, а който е гладен си поръчва стекове или сандвичи. Не се спазва дистанция, никой не носи и маски.

Клайв Буут пуши цигара навън. Той ще посети концерт на група в съседен бар и се радва, че отново е навън. “Най-после животът поне донякъде е отново нормален”. Нощни клубове, театри, ресторанти - в Англия ограничения заради коронавируса няма. Клайв Буут е над 50-годишен, ваксиниран е, дори скоро си е сложил бустерна доза. Той се чувства относително защитен.

“Не можем да живеем в постоянен локдаун”

И други гости на заведението имат подобно усещане. Хю Джоунс и Барни Дайър следват в реномиран лондонски университетски колеж. Дайър, който следва политология, е израснал във Франция. Той се радва, че в момента е в Лондон, където няма почти никакви рестрикции.

“Британците имат различна настройка от французите. За тях свободата е над всичко. Те искат да се наслаждават на живота.” Той не е почитател на идеята за нови ограничения. “Не можем да живеем в постоянен локдаун. Трябва да стиснем зъби и да продължим”, казва той.

 

Благодарение на имунизационната кампания на британското правителство той може да се движи отново свободно, казва студентът по география Хю Джоунс и добавя:

“Великобритания върви по добър път.”

Не всички британци споделят неговия ентусиазъм. Барбара Ромито е пенсионирана учителка. И тя е ваксинирана, включително с бустерна доза. Но се притеснява, че в супермаркетите и в градския транспорт почти никой не носи маска, и „най-вече младите“. Затова избягва метрото. Чувства се „беззащитна“ и се надява на по-строги правила.

От лятото Англия разчита напълно на ваксинациите. В Шотландия, Северна Ирландия и Уелс положението е различно. В Шотландия, например, е задължително носенето на маски на публични места и в обществения транспорт. Но в цяла Великобритания процентът имунизирани е висок – над 90 процента от населението над 12-годишна възраст е ваксинирано.

Постигнала ли е Великобритания стаден имунитет?

Според епидемиолога Нийл Фъргюсън, който работи в Имперския колеж, на Острова вече може да се говори за стаден имунитет. Той е резултат не само от високото ваксинационно покритие, но и от големия брой заразени: над 40 хиляди нови случая на ден и над 1000 жертви всяка седмица. И макар от седмици броят на новозаболелите да е висок, той не се покачва – за разлика от Германия или Австрия, например.

Стратегията на властите във Великобритания остава: ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране. И дори новината за новата мутация от Южна Африка не разклаща мнението на здравния министър Саджид Джавид: Великобритания се намира в силна позиция, заяви той в парламента в Лондон в петък. Но и британците, подобно на други европейски държави, решиха да преустановят полетите от редица африкански страни.

И не само това: има индикации, че някои от мерките могат да бъдат върнати. Така например министър Джавид е цитиран днес от БиБиСи да казва, че от идния вторник маските отново ще бъдат задължителни в магазините и обществения транспорт в Англия.

Нямаме причина да сме толкова спокойни, смята също и имунологът Дани Алтман. Той не смята, че концепцията за стаден имунитет е панацея. Да, ваксините пазят от най-лошия сценарий. Но въпреки това във Великобритания се очакват около 50 хиляди допълнителни смъртни случая на година в резултат от пандемията. А новият вариант дава да се разбере: докато вирусът продължава да се разпространява по света, новите мутации могат да създават нова голяма опасност по всяко време.

Омикрон вече е установен в Германия

Новата южноафриканска разновидност, за която се предполага, че е много по-опасна и от Делта варианта, междувременно стигна до Европа. След Белгия, и в Германия бяха потвърдени два случая на инфекция с Омикрон. Двама пътници, пристигнали в Германия на 24 ноември с полет от Южна Африка, са били тествани положително за новия вариант на вируса, съобщи здравният министър на Бавария Клаус Холечек. Всички пътували с въпросния полет са длъжни да уведомят здравните власти, а пристигналите от Южна Африка в Германия през последните 14 дни са призовани незабавно да ограничат контактите си, да си направят PCR-тест и също да информират здравните органи.

Съмнителен случай на новата опасна мутация има също и в провинция Хесен. При пътник, завърнал се от Южна Африка, са установени няколко характерни за новия Омикрон вариант мутации, написа в Туитър хесенският социален министър Кай Клозе.

Източник: Дойче Веле



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати