Новини Турагенции

Мароко забранява влизането в страната заради новия COVID

   
Мароко забранява влизането в страната заради новия COVID

Мароко преустановява всички входящи въздушни пътувания от цял свят от понеделник за две седмици заради бързото разпространение на новия вариант на коронавируса вируса омикрон, съобщи Министерството на външните работи в неделя, цитирано от BG Voice.

В Twitter министерството съобщава, че решението е взето, за да се „запазят постиженията, реализирани от Мароко в борбата с пандемията, и да се защити здравето на гражданите“.

Поредицата от ограничения, наложени от държавите по света, докато се борят да забавят разпространението на варианта, също нарасна, като Израел реши в неделя да забрани влизането на чужди граждани. Потвърдени или предполагаеми случаи на новия вариант вече се появиха в няколко европейски държави, в Израел и в Хонконг, само дни след като беше идентифициран от изследователи в Южна Африка.

Подходът „първо действайте, задавайте въпроси по-късно“ отразява нарастващата тревога за появата на потенциално по-заразен вариант близо две години след пандемия, която уби повече от 5 милиона души, промени живота и разруши икономиките по целия свят.

Въпреки че остава много да се научи за новия вариант, изследователите са загрижени, че той може да бъде по-устойчив на защитата, осигурена от ваксините, и може да означава, че пандемията ще продължи по-дълго от очакваното.

Холандският орган за обществено здравеопазване потвърди, че 13 души, пристигнали от Южна Африка в петък, досега са дали положителна проба за омикрон. Те бяха сред 61 души, които дадоха положителна проба за вируса, след като пристигнаха с последните два полета до летище Схипхол в Амстердам, преди да бъде въведена забрана за полети.

Те незабавно бяха изолирани, повечето в близкия хотел, докато беше извършено секвениране.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати