Новини Турагенции

Тайланд бавно възстановява туризма

  29.11.2021 11:40  
Тайланд бавно възстановява туризма
  nova.bg

Тайланд беше сред първите държави в Азия, които отвориха границите си за чуждестранни туристи, а страната отчита бавно възстановяване на сектора.

През първите 10 месеца на 2021 г. Тайланд е посрещнала 106 117 чуждестранни туристи, в сравнение с 6.7 милиона през 2020 г. Преди пандемията Тайланд приемаше по около 40 милиона туристи на година.

По-голямата част от резервациите на компании в сферата на туризма, като Asset World Corporation Pcl, която отвори своя 19-и хотел този месец, идват от западни държави и от Близкия изток.

"Около 70% от всички резервации са от Европа, в това число от Германия, Великобритания и скандинавските държави, следвани от САЩ, Близкия изток и Азия," казва пред Ройтерс главният изпълнителен директор на компанията Уалапа Трайсорат, допълвайки, че местните туристи също подпомагат бизнеса.

"За ноември очакваме заетостта да е около 30%, а през четвъртото тримесечие се надяваме да наберем инерция от повторното отваряне."

Тайланд, която е една от най-популярните дестинации в този регион, е силно зависима от туризма. През 2019 г. 40 милиона туристи са похарчили 1.91 трлн. бата (57.3 млрд. долара) в страната.

Centara Hotels and Resorts напредва с плановете си за отварянето на струващ 1.1 млрд. бата (32 млн. долара) хотел на остров Самуи през декември.

Първоначалните очаквания са повечето гости да са местни и да резервират по-дълги престои, казва главният финансов директор на Centara Hotels Гун Шрисомпонг.

"Моделите по отношение на търсенето се промениха. Индивидуалните туристи, които остават по-дълго и идват, за да съчетаят работата с почивката, имат нужда от повече персонализация," допълва Шрисомпонг.

Тайланд очаква едва 200 000 чуждестранни туристи тази година и 5 милиона през 2022 г.

По-малките тълпи и отстъпките правят престоя по-приятен, казва германският турист Маркус Кларер.

"Сега е подходящ момент човек да посети отново Тайланд," допълва той.

Въпреки повторното отваряне, някои компании се оплакват, че правилата около COVID-19 затрудняват нещата.

"Туристите не са напълно уверени и все още са объркани от наложените от правителството правила," казва Чичай Сенуонг, мениджър на ресторант в Банкок, визирайки правило, според което консумацията на алкохол е забранена след 21:00 часа.