Новини Турагенции

Български туристи превзеха Одрин

   
Български туристи превзеха Одрин

Огромен наплив от български туристи към евтиния пазар Одрин имаше този уикенд, след като турската лира претърпя голям срив. С покачването на 1 български лев до 7 лири, търговците също предприеха мерки и увеличиха промоциите си на български език за туристите,пише Marica.bg.

„След поскъпването на лева бизнесът ни се подобри много. Купуват от нас на едро и често препродават стоките там, така че е от полза за нас. Не можем да направим толкова голям оборот на други пазари. Те идват и купуват по 5-10 бройки наведнъж. В миналото нашият бизнес не беше толкова добър. Той се увеличи особено след поскъпването на лева. Повишихме цените, но въпреки това те са изгодни за комшиите. Имаме финансови трудности, но печелим пари благодарение на българския клиент“, каза Мехмет Демир, търговец на пазара.

„От храните българските туристи купуват предимно баклава. В последните седмици имаме повече работа и икономиката се възражда. Ние се опитваме да оцелеем по този начин. Без българи и гърци търговците щяха да имат много проблеми", добавя Мухамед Каплан.

„Работата ни е много добра, имаме много клиенти, предимно българи. Продаваме баклава, точени кори и тесто. Предпочитат ги, защото са по-евтини и по-качествени, казва Езги Чече.

Гергана Лазарова, която е дошла от Пловдив, заяви пред турските медии, че в Одрин всичко е по-евтино в сравнение с България. „Дойдохме да пазаруваме. Тук всичко е много изгодно и в изобилие. Купих палта и чорапи. Продължавам да пазарувам. Идвам всеки петък.", каза тя.

Гюлчин Мехмедова и Мюджган Мустафа са дошли от Шумен. „Изминахме дълъг път, но си заслужава пътуването", обясняват те. Оплакаха се, че българските власти контролират превозните им средства на границата и че не им е позволено да внасят стоки в страната, на стойност над 300 евро. „Купихме храна, напитки и дрехи. Похарчихме много пари, над 500 евро. Сега цените са малко по-скъпи спрямо предишни седмици", добавят те.

От началото на годината 1 милион български туристи са влезли в Одрин и района от ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле и ГКПП Лесово-Хамзабейли с частни автомобили и автобуси, съобщиха турските медии. По данни на Регионална дирекция на митниците и външната търговия, поне 1 милион български туристи са дошли в Турция за периода 1 януари - 27 ноември.

Данните показват, че 700 хил. са влезлите от Капъкуле и 300 хил. от Хамзабейли, обяви агенция Доган Хабер (DHA). Този наплив на посетители също създаде голямо натоварване и опашки на граничните пунктове. 

Президентът на търговско-промишлената камара на Одрин Реджеп Зипкънкурт заяви, че броят на българските туристи е достигнал 12 хиляди през уикендите, като средно те са харчили по 500 евро на човек.  Серкан Шен, един от търговците, продаващи дамски и мъжки дрехи на градския пазар, заяви, че бизнесът им се е увеличил 3 пъти и каза: „Покачването на лева ни помогна много. Бизнесът ни се разрасна солидно. За първи път от 20 г. правим бизнес удоволствие на пазара. Надяваме се това да  продължи и да няма ограничения заради новия вариант на коронавируса. "Продаваме най-много палта в момента. Най-хубавото е, че българските или гръцките туристи не се пазарят. Сега, можем да кажем, че обличаме на 100 процента България. Те са напълно индексирани към нас“, каза той.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати