Анализи Новини

Битката за Министерството на туризма се очертава между ПП и БСП

   
Битката за Министерството на туризма се очертава между ПП и БСП
Георги Щерев (горе вляво), Христо Проданов, Любомир Попйорданов (долу вляво) и Илин Димитров са спряганите имена за министър на туризма

Битката за Министерството на туризма се очертава между партиите „Продължаваме промяната“ и БСП, съобщиха за TravelNews представители от преговарящия екип за съставяне на правителство. Засега „Има такъв народ“ и „Демократична България“ се целят в други ведомства. В БСП се спрягат две имена за министри – Георги Щерев, който е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), и Христо Проданов, който беше на преговорите между партиите за сектор „туризъм“. Той беше депутат през последните години, член на комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание и зам.-председател на парламентарната група на левицата. И двамата са добре приемани от бранша. Щерев беше предлаган за служебен министър на президента Румен Радев, но надделяваше кандидатурата на доц. Стела Балтова. Цялата програма на БСП по време на преговорите беше основана на исканията на БХРА към властта през последните шест месеца.

От „Продължаваме промяната“ имат също две силни кандидатури за министър – на Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“, и на Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Попйорданов беше на шесто място в листите на ПП в 24 МИР в София, а Димитров на шесто място във Варна. На този етап и двамата не влизат в парламента.

Доскоро най-спряганото име за министър беше това на Любомир Попйорданов. Но Даниел Лорер, който е предложен за външен министър, повече настоява на поста да отиде Илин Димитров. Лорер беше водач на листата във Варна. Който и да стане от двамата министър, другият има голям шанс да му бъде заместник. Те са приемани много добре от туристическия бизнес.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати