Новини Турагенции

Фиджи отвори за чужденци за първи път от близо две години

   
Фиджи отвори за чужденци за първи път от близо две години

Фиджи отвори границата си за международни посетители за първи път от близо две години. Тихоокеанската островна държава се стреми да съживи ключовата за икономиката ѝ туристическа индустрия, информира Ройтерс.

Фиджи затвори за всички чуждестранни граждани през март 2020 г., за да ограничи разпространението на COVID-19 в отчаян опит да спре натиска над малкото си медицински заведения.

След като около 90% от всички възрастни местни жители вече са напълно ваксинирани, островът отново допуска туристи от малък брой държави - за голямо облекчение на туроператорите.

"Да видим пълния самолет на Фиджи Еъруейз и да посрещнем тези гости днес беше невероятно. Беше страхотно, страхотно усещане и се радвам, че лично бях там", каза пред Ройтерс Джеймс Соуни, директор на туристическата компания на Фиджи Tewaka.

Пристигащите туристи ще трябва да останат три нощи в одобрен курорт и да преминат през бързи тестове. Те могат да се движат в определени зони, включително барове и ресторанти в хотелите, като същевременно могат да предприемат някои еднодневни екскурзии и дейности.

Макар и ограничено, възобновяването на туризма е облекчение за голяма част от едномилионното население на страната.

Туризмът представлява 40% от икономиката на Фиджи, а при затварянето на границата без работа останаха около 10% от жителите.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати