Събития

България е кандидат за домакин на срещата за Европа на СТО

  03.12.2021 13:02  
България е кандидат за домакин на срещата за Европа на СТО

По време на участието си в 24-та Генерална асамблея на Световната организация по туризъм министърът на туризма д-р Стела Балтова проведе официална среща с генералния секретар на СОТ, г-н Зураб Пололикашвили. Целта на срещата бе България да заяви намерението си за домакинство на 68-та среща на Регионална комисия “Европа” през 2023 г. Решението за това, коя държава ще бъде домакин, ще бъде взето по време на 67-та среща в Армения през идната година. Министърът на туризма заяви и желанието на страната ни да кандидатства за мандат в комитета по „Онлайн обучение в туризма“ с мандат 2023-2025 г. Двете предложения бяха приети радушно и всички участници в срещата бяха убедени, че приносът на страната ни ще е от полза.

Министър Балтова поздрави Зураб Пололикашвили за преизбирането му на поста генерален секретар на СОТ и му пожела вторият му мандат, който започва с амбициозни инициативи за устойчив туризъм, да е още по-успешен, въпреки сложната ситуация и пандемията от COVID-19. Зураб Пололикашвили беше преизбран от делегатите на 24-та сесия на Генералната асамблея на СОТ за следващия 5-годишен период.

Д-р Балтова сподели на срещата с генералния секретар, че на 07.12.2021 г. в София ще се проведе конференция със заинтересованите страни в сектора, като основна тема на дискусиите ще е излъчената преди месец „Декларация от Глазгоу за климатичното въздействие на туризма“. Декларацията признава спешната необходимост от глобален и последователен план за действия в областта на климата в туризма. Генералният секретар поздрави министъра за инициативата и каза, че това е новият дневен ред на световния туризъм.