Новини Турагенции

Туроператорите искат по-дълъг срок за кандидатстване по помощта 60/40

   
Туроператорите искат по-дълъг срок за кандидатстване по помощта 60/40

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изпрати писмо до Агенцията по заетостта, в което настоява за удължаване на срока за кандидатстване по помощта 60/40, която е за целия бизнес в България, засегнат от Ковид пандемията. Това обяви за TravelNews Димитрина Горанова, председател на организацията. Фирмите могат да подават заявления от 1 до 10 декември 2021 г., която помощ е за предходния месец ноември. „Ние настояваме срокът да бъде поне до 15 декември, защото големите компании не могат да си подготвят по-рано ДДС декларациите за ноември, които са един от изискваните документи“, обясни Горанова. Срокът за подаване на декларацията за ДДС за предходния месец е до 14-то число на настоящия месец. За същото настояват още ресторантьорите и хотелиерите.  

От Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта засега запазват мълчание дали ще удължат срока за кандидатстване по схемата 60/40. Те имат подобно основание на базата на удължения вече срок на действие на раздел 3.10 от Временната рамка на ЕС за подкрепа на икономиката в условията на COVID-19, който доскоро беше 31 декември 2021 г.

По-дългият срок за кандидатстване по мярката 60/40 и занапред е от изключителна важност за българските туроператори и целия туристически сектор, като един от най-засегнатите от КОВИД кризата, подчерта Димитрина Горанова.

По схемата през периода август-декември 2021 г. се подкрепя запазването на заетостта в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели с не по-малко от 30 на сто през месеца, за който се предоставя подкрепата спрямо същия месец от 2019 г. Работодателите, които желаят да получат подкрепа за два или повече месеци от периода август – декември, могат да кандидатстват последователно, ползвайки едни и същи формуляри и образци на документи за съответните месеци, в които отговарят на условията.

Мирослав Иванов

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати