Заведения

В София предлагат мерки за подкрепа на бизнеса

  08.12.2021 14:53  
В София предлагат мерки за подкрепа на бизнеса

Шести пореден пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в София предлагат общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС. Облекченията се предвиждат на влязат в сила от началото на новата година и да продължат до края на март 2022-а година.

Предложенията, предвиждащи редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, които пострадаха вследствие на ковид кризата, бяха обсъдени на среща с представители на бизнеса, в която участваха председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, общинските съветници Николай Стойнев, Стефан Марков, Борис Петров и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Докладът с мерките, който е подкрепен и от групите на БСП и „Патриоти за София“, ще бъде разгледан на предстоящото заседание на СОС на 16-и декември, а те ще влязат в сила от 1-и януари. Ето какви облекчения се предвиждат за бизнеса в столицата:

Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО/районни кметове/общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.

Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана:

- при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%;

- при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%.

За занаятчии фиксираната е 50%, а за земеделските производители – 20%. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем е предвидено за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%. Сред мерките е предвидена и 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито. Председателят на градския парламент Георги Георгиев коментира, че над 7,5 млн. лева са отстъпките, които Столична община е направила с цел подпомагане на бизнеса през тази година, в която загубите в градския транспорт продължават да се увеличават.