Новини Събития

560 000 пътувания се очакват около Коледа и Нова година

   
560 000 пътувания се очакват около Коледа и Нова година

Около 560 000 пътувания се очакват около Коледа и Нова година. Това показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. Около 60 000 ще са в чужбина, а останалите половин милион ще са в България, съобщава БНР. 

Освен зимните, най-търсени ще са балнео и спа курортите, вилите и къщите за гости, обясни Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Има търсене и към хотелите с по-висока категория, допълни той. Очаква се тази година цените да са по-високи с около 11%-17 %. Преди коронавируса поскъпванията са били в рамките от 3 % до 7 %.  

„Тези увеличения към момента важат до началото на зимния сезон. Ако погледнем в големите планински курорти, те запазват цените или са с леко са с леко увеличени до 18 декември. След това няма публикувани цени.  Това, което се очаква е каква ще бъде политиката по отношение на поскъпването на енергоносителите – тока, петрола, газта и съответно по какъв начин те биха се отразили на туризма. Максимумите, до които сега виждаме, че може да бъде увеличението е в рамките на 40 % - 50 % там, където имаме ползване на голям енергоизточник като лифтовете или други съоръжения, които имат голяма консумация на енергия. По отношение на хотелите и ресторантите, особени тези, които ползват собствени източници, дърва или други енергоносители, там цените не се очаква да се повишат повече от тези 11 % – 17 %, обясни той.

Драганов допълни, че продължава тенденцията българите да предпочитат да пътуват по празниците до близки страни като Гърция, Турция, Сърбия и Македония. „Също така и топлите дестинации - Сверена Африка, Карибският басейн, съответно Дубай и тези региони“, поясни той.

Очаква се в този период на годината, България да бъде посетена от около 120 000 чужденци. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати