Събития

Банско е в топ 25 на най-добрите ски курорти в Европа

   
Банско е в топ 25 на най-добрите ски курорти в Европа

Банско се нарежда сред 25-те най-добри ски курорти в Европа. Списъкът е публликуван в лайфстайл сайта PureWow, а в него се акцентира върху дестинациите, които традиционно привличат най-много ентусиасти на тема зимни спортове. Той е съставен още през 2019 г., но според информация на едни от лидерите в класацията – Сен Мориц в Швейцария, тя се запазва такава и досега.

Сред предимствата, които редакторите на онлайн изданието открояват за родния курорт, са „умопомрачително евтините“ билети за лифта. Банско е препоръчан за туристите, които пътуват с ограничен бюджет. “Градът е малък, но ресторантите и баровете посрещат посетители през целия сезон“, пишат още от PureWow, цитирани от "Монитор".

Категорични лидери в класацията са Франция и Швейцария, които се гордеят със съответно 7 и 6 дестинации в нея. В страната с най-много отличени курорти се откроява Мерибел, който включва както писти за напреднали, така и зона за начинаещи. Посетителите най-често наемат стаи в луксозни хижи, откъдето лесно да се достига едновременно до пистите и до центъра на града. Вал д'Изер също е определен като подходящ за опитни и начинаещи скиори, но се отличава и с нощния си живот. С регионалните си спа центрове, 102 писти и 52 ски лифта пък се гордее Коршевел. Курортът е идеален и за любители на храната, тъй като изобилства и от заведения, притежатели на звезди „Мишлен“.

В Швейцария на първо място в списъка е поставен именно Сен Мориц. Луксозната локация е сред най-известните ски дестинации в Европа. Тя е била два пъти домакин на зимните олимпийски игри и е белязана и от опитите на Джеймс Бонд да спаси света в „Шпионинът, който ме обичаше“ от 1977 г. Село Гщаад е друга перла в швейцарските Алпи, на вниманието на читателите е представен и Цермат, където „посетителите могат да открият мрежа от писти и ски лифтове, простиращи се чак до Италия“.

Сред другите места, които са отличени като най-добрите 25 в Европа, са спряганият за най-добър целогодишен курорт на Италия Курмайо, австрийският град Кицбюел, Вал Гардена в Италия, Заалбах-Хинтерглем в Австрия, Пояна Брашов в Румъния и др.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати