Анализи Турагенции

Турция очаква да приключи 2021 г. с 29 млн. туристи и 24 млрд. долара приходи

   
Турция очаква да приключи 2021 г. с 29 млн. туристи и 24 млрд. долара приходи

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че се очаква до края на 2021 г. туристическите посещения в Турция да достигнат 29 млн. души, а приходите от туризъм да надхвърлят 24 млрд. долара.

В сравнение с предходната 2020 г. Турция очаква да бъде постигнат ръст от 83 процента в посещенията и от 100 процента в приходите от туризма. По брой на туристическите посещения в края на месец октомври т.г. Турция за пръв път е надминала водещата в европейския туризъм Испания.

"Сертификатът за безопасен туризъм бе нашето главно оръжие, което допринесе за този успех. Други страни също се опитаха да заимстват нашия пример или да го копират, но не можаха да го приложат ефективно като нас. Нашето предимство е, че осигурихме законова уредба и контрол на тази инициатива от страна на министерствата, както и чуждестранно сертифициране. Към края на месец ноември т.г. общият брой на обектите със сертификат за безопасен туризъм надхвърли 12 хиляди", посочи турският министър.

Ерсой открои и успеха на турските телевизионни сериали по света, които се гледат от над 600 млн. зрители в 152 страни. Турция е на второ място в света по износ на телевизионни сериали след Америка, изтъкна той."През 2022 г.

Истанбул ще бъде домакин на международно изложение "Content Istanbul", което ще събере най-големите производители на филми, сериали, анимация и телевизионни програми в света. По линия на министерството отпуснахме финансова подкрепа на турското кино в размер на 95 млн. турски лири, а ДДС за продажбите на кинобилетите бе намален на 1 процент", каза той.

По думите на министъра музикантите и местните театри, които са се оказали най-потърпевши от ковид пандемията, също са получили финансова подкрепа от страна на министерството на културата и туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати