Транспорт

Airbus e пред голяма сделка с Air France-KLM

   
Airbus e пред голяма сделка с Air France-KLM

Airbus е напът да си осигури поръчка за десетки самолети от среден клас за Air France-KLM и така да отчете поредна победа в битката си с Boeing, предаде Ройтерс.

Според източници от бранша производителят си е гарантирал мащабна поръчка за модела A321 от KLM, нидерландското подразделение на Air France и е фаворит за поне една от офертите на Transavia -  дъщерно дружество на KLM. От компаниите засега отказват коментар.

По-рано през годината Air France пусна поръчка за закупуването на нови самолети, които да заменят поостарелите Boeing 737, ползвани от KLM и Transavia. Според цитирани от Ройтерс източници договорената с Airbus сделка е за доставка на 80 самолета и опция за още 60-80.  Първите доставки се очакват през втората половина на 2023 г., а по-голямата част от доставките - след средата на десетилетието.

Нито една от страните не посочи стойността на сделката, която според експертите е на стойност милиарди долари.

Сделката впрочем е третата добра новина за Airbus за седмицата, след като по-рано Singapore Airlines поръча седем товарни A350, а австралийската Qantas обяви, че минава на модели на Airbus за вътрешните си полети. Ако планът бъде одобрен от управителния съвет на Qantas, Airbus ще достави до 134 самолета от семействата A320neo и A220. Съответно 40 самолета трябва да бъдат поръчани твърдо, а 94 други ще бъдат опции за закупуване, които могат да бъдат получени в рамките на период на доставка от повече от десет години.

Въпреки това към края на ноември Boeing все още води по поръчки през годината благодарение на добрите продажби на 737 MAX, след като моделът беше върнат в употреба. Компанията очаква поне още една добра поръчка до края на годината.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати