Анализи

Омикрон донесе на Европа поредна пандемична Коледа

   
Омикрон донесе на Европа поредна пандемична Коледа

Появата на по-заразния вариант на коронавируса Омикрон и непостигнатият в повечето държави колективен имунитет поставиха под въпрос надеждата в Европа, че само 2020 г. ще бъде изпратена под знака на ограничения, пише "Дневник". В сряда за "още една Коледа в пандемичен режим" говореше и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че Омикрон се очаква да доминира в ЕС още в средата на януари въпреки сравнително високия (средно 66%) дял на ваксинирани. Причината е донякъде, че този вариант заобикаля частично защитата, предоставяна от смятаните за спасение от пандемията препарати.

Сигнал за това бе тревогата във Великобритания, където заразените може да са стотици хиляди на ден, и континентална Европа реагира, за да избегне собствена катастрофа. Само за последните 24 часа Нидерландия обяви локдаун, Гърция направи влизането без тест невъзможно, а Дания затвори заведенията.

Южноафрикански проучвания (там бе открит Омикрон) и други изследвания засега сочат, че той по-лесно заобикаля съществуващите ваксини, макар че причинява и по-леко протичане на болестта. Тревогата в Европа е, че здравната система няма да се справи с хилядите приети в болница, очаквани, когато Омикрон подобрява всички рекорди по заболеваемост, без значение дали вариантът носи по-малък или по-голям риск от хоспитализация.

Какви са нагласите в Европа дни преди коледните празници?

В началото бе Великобритания

След рекордните над 93 045 новозаразени във Великобритания, отбелязани в петък, властите повишиха нивото на тревога.

В събота бяха публикувани записките от последната среща на правителствената Консултативна научна група за извънредни ситуации (SAGE), проведена в четвъртък. Групата заявява, че "почти със сигурност" стотици хиляди се заразяват на ден в момента. Рискът според тях е от ситуация с 2 млн. заразени на ден, ако не се вземат спешни мерки. Подобно число би претоварило болниците с по най-малко 3000 случая на ден (но при най-черния сценария в пъти повече), смятат учените.

За Лондон програмата за поставяне на подсилващи дози остава стълб на борбата с Омикрон; премиерът Борис Джонсън нарича излизането от локдауна, осъществено поетапно от пролетта насам, "необратимо". През лятото, на последния етап Обединеното кралство свали ограниченията - събитие, опаковано от медиите като "Деня на свободата". След това се наложи известно затягане - Омикрон бе само последната капка към увеличаващия се брой случаи със спада на температурите и прехода от открити към закрити пространства, увеличаващ риска от зараза.

Отчетеният рекорд бе с 10 хил. по-висок от предишния през януари. Той подтикна главния медицински експерт на Англия Крис Уити да призове британците за по-малко амбициозни планове за Коледа, за да се ограничи разпространението на Омикрон. "Хората трябва да приоритизират онези неща, които наистина са важни за тях, и нищо друго. Не се събирайте с хора, с които не е необходимо," каза Уити.

По думите му се очакват още рекорди и сериозно увеличение на хоспитализациите. От друга страна, бустерна доза подсилва защитата от него успешно, а дори с две поставени инжекции рискът от хоспитализация спада със 70 на сто. Въпреки това Джонсън е под натиск както от експертите в консултативната група, така и от собствените си депутати да поиска "нефармацевтични" интервенции - например мерки, за да се ограничат събиранията. Сред неговите консерватори обаче има и критици към самата идея, че от медицинските среди може да идва призив хората да си правят по-скромни планове за празниците.

И другите се притесниха

На запад най-твърдо реагира на британската ситуация Нидерландия. Стриктен локдаун влезе в сила от вчера - затвориха магазини, барове, фитнес зали, фризьорски салони и други поне до 14 януари. Само двама гости се позволяват в домакинство едновременно, най-много четирима - за празниците (ограничението не обхваща деца). Училищата, и без това затворили преди началото на коледната ваканция, ще продължат работа най-рано след 9 януари. "Мога да чуя как сега цяла Нидерландия въздиша. Това е точно седмица преди Коледа - още една Коледа, напълно различна от желаното от нас", заяви Марк Рюте, премиер на Нидерландия.

На хората се препоръчва да стоят у дома. Единствените събития, които могат да организират, са погребения. Без тези мерки "ще се стигне до "неконтролируема ситуация в болниците", смята Рюте. Затварянето, обратно, печели време за здравната система и поставяне на бустери (каквито имат 9% от нидерландците, при общо 85% ваксинирани възрастни). Нидерландският институт за обществено здраве (отчел от началото на пандемията над 2.9 млн. случая на вируса и 20 хил. починали) казва, че все още малка част от новозаразените са с Омикрон, но е въпрос на дни вариантът да стане доминантен.

След рекордните 11 хил. новозаразени Дания затвори в неделя културните обекти, зоологическите градини и увеселителните паркове, ограничи работата на заведенията до 23 ч. (и капацитета им), продажбата на алкохол където и да било - до 22 ч. Не се предвижда локдаун с ограничаване на контактите, но са нужни нови мерки, за да се намали предаването, каза премиерът Мете Фредериксен. Дори тези мерки са сериозна стъпка за държава, която през септември отмени обозначението на COVID-19 като болест, носеща сериозен риск за общественото здраве, в опит да нормализира болестта. В Дания ваксинираните са над 77%, преболедувал е всеки десети.

Италия въведе задължителен отрицателен тест за пристигащите от държави като България и други с висока заболеваемост. Бе удължено и действието на т. нар. засилен зелен сертификат, при който за посещение на развлекателни обекти и спортни събития тестовете не са валидни, до 31 март 2022 г. вместо до 15 януари.

Гърция обвърза изцяло влизането с показване на отрицателен резултат от тест. Желаещите да влязат в Гърция чужденци ще трябва да покажат резултат или от PCR, или от антигенен тест на не повече от съответно 72 или 24 часа. Правителственият говорител Янис Ойконому аргументира мярката както с Омикрон, така и с нуждата да се забави разпространението на пандемията, за да имат още гърци време да си поставят бустерни дози. Остават в сила затегнати мерки за неваксинирани, въведени преди няколко седмици.

Португалия обяви още в края на ноември "седмица на сдържане", преди светът да се обезпокои от Омикрон. Мярката се отнася за празниците около Коледа. През първата седмица след Нова година (3 - 10 януари) остават затворени училищата, баровете, дискотеките, офисите (навсякъде може да се работи само дистанционно). Ще има компенсации за бизнеса.

Появата на Омикрон само потвърди решимостта за затягането на мерките, въведено този месец: задължителни маски на закрито; сертификат за влизане в някои развлекателни обекти и хотели; негативен тест дори за ваксинирани, които искат да посетят болница, дом за възрасти, спортни събития, барове и дискотеки. Напълно се забрани летенето до Португалия без тест. Страната е далеч от лятото, когато здравната ѝ система бе пред срив. Резултатът от тежката криза бе най-успешната (заедно с испанската) ваксинационна кампания и имунизираните скоро ще са 90%, но и преди Омикрон правителството на Антониу Коща обяви най-важната си цел: началото на януари да не се превърне в нов кошмар.

В Испания налагането на национални мерки е чувствителен въпрос заради високата автономия на отделните области, а повечето от тях не искат ограничения. Премиерът Педро Санчес ще опита в сряда да договори затягането им. Докато заболеваемостта растеше всеки ден, отделни провинции като Андалусия или популярните сред туристи Балеарски острови въведоха изискване за сертификати или ограничават дейности като работата на развлекателните обекти или затягане на правилата за самоизолация на контакти. И в Испания, както и в Португалия и Гърция, се отправя настойчива препоръка за ваксиниране дори на петгодишните - мярка, която предстои и в България.

Локдаунът тази есен ограничи заболеваемостта, която бе на рекордни нива през ноември, но към четвъртък бе спаднала до 85 на 100 хил. души.

Някои държави са предпазливи

Във Франция премиерът Жан Кастекс призова кметовете да отменят фойерверките и други празнични елементи от посрещането на Нова година, а Париж вече се съобрази. Други тежки ограничения засега не се въвеждат въпреки близо 50 хил. заразени за ден, а резервациите за заведения се увеличават (интересът нарасна толкова, че църквата ги въведе за и без това популярните концерти с коледни песни). Ограничени са и пътуванията от и до Великобритания, за да могат да се извършват само "крайно необходимите", но не и туристическите - дори ако човек е ваксиниран. В полунощ Германия също забрани влизането на британски туристи.

В Германия много коледни базари се оказаха затворени, след като още преди Омикрон нивата на заболеваемост притесниха и федералните, и провинциалните власти. Въведоха се ограничения за неваксинирани, а през февруари новият парламент може да гласува задължително имунизиране. Това стана при над 60 хил. заразени за ден в началото на месеца и стотици починали. Новият експертен панел в Берлин се събра тази седмица, за да бъдат обсъдени нови мерки, и становище за тях се очаква в близките дни.

Не всички решения са за затягане. Австрия обяви, че временно разхлабва ограниченията за неваксинираните около Коледа и Нова година предвид спада в броя на заразените. Първата страна, която въведе локдаун за неваксинирани, а по-късно временно го направи национален след рекордни нива на зараза, след това обяви стъпка към задължително ваксиниране от февруари. Локдаун за неимунизирани остава в сила и след пълното затваряне, въведено за няколко седмици.

Неваксинираните ще могат да се срещат с 10 души (вместо с не повече от един човек от друго домакинство), но само между 24 и 26 декември и на 31 декември. Заведенията няма да затварят рано, както е обичайно в последните месеци, само навръх Нова година. Виена се готви за експлозия на новите случаи на Омикрон, но не е сигурно какви ще са мерките. Според здравния министър Волфганг Мюкщайн е рано да се каже дали ще има нов пълен локдаун през февруари. Едовременно с това трябва да се има предвид, че Австрия е едва на две или три седмици от ситуацията във Великобритания и Дания, "където ситуацията е притеснителна".

Подобни решения са знак за европейската умора от ограниченията след година на уверения, че ваксинирането приближава пандемията към край. Появата на Омикрон обаче предполага, че тревогата ще остане и тази зима. Реакциите в някои държави са опити за да се ускори ваксинацията чрез принуда, но докато това бъде постигнато, ще са нужни още мерки.

/dnevnik.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати