Анализи

Държавата подпомага бизнеса за скъпия ток с 1.5 млрд. лева

  21.12.2021 14:34  
Държавата подпомага бизнеса за скъпия ток с 1.5 млрд. лева

Нови мерки заради високите цени на тока ще бъдат въведени у нас. Това обяви енергийният министър Александър Николов на брифинг. Според него всички предложения предстои да бъдат обсъдени както в Министерския съвет, така и в допълнителни формати.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои, с най-висока консумация на енергийни ресурси”, заяви Николов.

Той подчерта, че компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от "ден напред" за месец юли.

"Това ще рече 185,59 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още Николов.

Ползвателите с договори под тази цена няма да бъдат компенсирани. Очаква се по тази мярка разходите на държавата в подкрепа на бизнеса да  надхвърлят 900 милиона лева. В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар.

„Ще предложим фиксирана схема на мегават час за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители. За това са предвидени около 200 млн. лв.”, съобщи енергийният министър.

По думите на Николов в рамките на следващите 4 месеца ресурсът, който ще бъде отделен, се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лева.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”, заяви министърът на енергетиката.

Той посочи, че с всички замесени контрагенти се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока степен на прозрачност и предвидимост както за производителите, така и за потребителите.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи ден напред. Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.

Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества. Министърът на енергетиката съобщи още, че от догодина у нас ще има завод за производство на соларни панели.

„Инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро. Целта е от догодина у нас да се произвеждат панели с капацитет от минимум 1 гигават, като това по възможност ще бъде бързо разширено”, посочи той.

По думите му се проучват и възможности за съхранение на електроенергия, както и партньорства за бърза реализация на проекти, свързани с т.нар. „умни мрежи”.