Новини Транспорт

Асоциацията на българската авиация скочи на новия транспортен министър

  22.12.2021 15:38  
Асоциацията на българската авиация скочи на новия транспортен министър

Асоциацията на българската авиация (АВА) скочи на новия транспортен министър Николай Събев. Това става ясно от писмо, с което разполага TravelNews. Оргинизацията пишат, че са очаквали среща с бранша, но такава е проведена само с част от авиациония сектор.
"Нашият бранш е един от най-консолидираните в транспорта, включително благодарение и на усилията на 20- годишната  Асоциация на българските авиокомпании. Ние обединяваме над 80% от българските авиокомпании за търговски въздушен транспорт,  извършващи редовни и чартърни полети и  карго-авиация, базите за техническо обслужване и ремонт на самолети и Учебно-тренировъчния център. Наши членове са: АК « България ер» АД, «Юръпиън Еър Чартър»ООД, «Би Ейч Еър» ООД, АК «Карго ер», «Хели Ер-САУ» АД, „Авиостарт”, АК“БУЛ ЕР“ , Институтът по въздушен транспорт , Луфтханза Техник София и Аеро Техник Бг", пише в писмото.
Пандемията постави цялата българска гражданска авиация в безпрецедентно трудна ситуация. Българските авиокомпании, базите за техническо обслужване и учебно-тренировъчният център  практически прекратиха опериране и в момента бавно се възстановяват.
Въпреки няколкомесечните усилия на Министерството на транспорта, очакваната нотификация от Европейската комисия  и реалната финансова помощ за авиокомпаниите се забавиха много, което поставя бизнеса в крайно неблагоприятно положение спрямо подпомогнатите европейски превозвачи. 

Мирослав Иванов