Турагенции

Гърция затяга Ковид мерките за празниците

   
Гърция затяга Ковид мерките за празниците

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви нов пакет от ограничителни мерки заради навлизането на варианта Омикрон на корованируса в Европа, съобщи телевизия Скай.

Новите рестрикции ще влязат в сила от 6 ч. сутринта на 24 декември и ще бъдат в сила до 2 януари.

По силата им носенето на маска става задължително както в закритите обществени места, така и на открито. Това се отнася и за заведенията за хранене и фитнес салоните.

В супермаркетите и в обществения транспорт ще бъде задължително да се носи двойна маска или маска от стандарт N95.
Забраняват се всякакви публични мероприятия за Коледа и Нова година.

Пътниците, които ще влизат в Гърция с PCR тест, ще бъдат задължени да го повторят на втория и на третия ден от пристигането си. Още на 19 декември страната въведе задължителен предварителен тест за всички пристигащи.

Остава в сила препоръката гражданите да си правят самостоятелен тест преди всяко излизане.

От 3 януари ще влязат в сила нови ограничителни мерки, обяви още Плеврис. Очаква се те да засягат работното време на увеселителните заведения и спортните прояви, дистанционната работа, както и по-общи мерки, които ще се отнасят до дейностите, които не са абсолютно необходими. Тези мерки ще бъдат обявени на 27 декември, когато ще бъде следващото заседание на експертната комисия.

Министърът на здравеопазването каза в отговор на въпрос, че не се планира връщане на изискването за изпращане на есемес преди всяко излизане с причините за него. Той уточни, че след празниците училищата ще отворят нормално, като ще бъде обсъдено дали да бъде преразгледан протоколът за действие при установяване на случай на КОВИД-19.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати