Новини Турагенции

Италия отмени честванията за Нова година

   
Италия отмени честванията за Нова година

Властите в Италия обявиха затягане на ограниченията в страната, на фона на рекордно нарастващите заразени с COVID-19, информира "Ройтерс". Мерките включват и забрана на всички публични празненства в навечерието на Нова година, съобщи правителството в четвъртък.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца каза, че носенето на маски отново ще бъде задължително на открито и нареди на хората да използват по-защитните маски за лице Ffp2 в обществения транспорт и на обществени места, като театри, кина и спортни събития.

Освен това концертите и събитията на открито ще бъдат забранени до 31 януари, а дискотеките и танцовите клубове ще трябва да затворят вратите си до тази дата.

Съобщението дойде в деня, в който Италия регистрира рекордните 44 595 нови случая на коронавирус - увеличение от повече от 70% само за седмица, като считаният за по-силно инфекциозен вариант Омикрон започна да се разразява в цялата страна.

Смъртните случаи също започнаха рязко да се увеличават, като в четвъртък нараснаха до 168 - най-големият брой от май, но те все още остават доста под нивата, наблюдавани по време на предишни скокове на инфекции благодарение главно на големия брой хора, ваксинирани в Италия.

Сперанца каза, че почти 89% от италианците са били ваксинирани, но правителството иска да ускори поставянето на трети (или бустерни) дози ваксини, считани за най-ефективния щит срещу новия вариант.

Правителството ще намали срока за бустер след втора ваксинация на четири месеца от пет.

Освен това министрите се съгласиха да намалят валидността на здравните сертификати за COVID-19, които са необходими за достъп до редица места и услуги, като признават факта, че ефективността на ваксината намалява с времето. В резултат на това от 1 февруари сертификатите, които регистрират дали някой е бил ваксиниран или наскоро се е възстановил от коронавирус, ще важат само шест месеца, а не девет, както е в момента.

Италия беше първата западна страна, засегната от пандемията миналата година и досега е регистрирала 136 245 смъртни случая - вторият най-голям брой в Европа след Великобритания.

Въпреки това кампанията за ваксинация там се оказа една от най-ефективните в света и правителството заяви, че е решено да избегне връщането към всеобщо блокиране.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати