Турагенции

Германия затяга мерките

   
Германия затяга мерките

Германците в големи части на страната са изправени пред затягане на правилата, регулиращи както частните, така и обществените пространства в опит да се забави вълна от коронавирусни инфекции, предизвикани от варианта Омикрон, пише "Гардиън".

Събиранията както на закрито, така и на открито ще бъдат ограничени по размер от понеделник, като съоръженията за отдих - от фитнес зали до плувни басейни и нощни клубове до кина - ще бъдат затворени в няколко региона, а ресторантите са изправени пред по-ранно затваряне.

Новогодишните фойерверки, които обикновено се провеждат от частни домакинства и се провеждат на повечето улици в Германия, са отменени за втора поредна година.

Ще се прилагат по-строги мерки за защита на тези, които досега не са се възползвали от предложението да бъдат ваксинирани, или тези, които по медицински причини не могат да го направят, но ваксинираните и тези, които са се възстановили от Covid-19, също ще бъдат изправени пред ограничения.

Частните събирания се ограничават в райони, които още не са въвели правилото преди Коледа до максимум 10 души, за тези, които са ваксинирани или възстановени. В случай на неваксинирани хора, до двама други външни лица на домакинство могат да се съберат заедно. Деца под 14 години са изключени от квотата.

Изискването за носене на медицинска маска, въведено преди почти година, остава в сила в магазините и в градския транспорт, както и необходимостта от показване на сертификат за ваксина в местата, където достъпът е възможен само за ваксинирани.

Политиците казват, че планът е да се намали разпространението на далеч по-инфекциозния вариант Омикрон и да се използва времето, спечелено от забавянето му, за да се доставят усилващи дози на възможно най-много германци.

Малко под 71% от германците досега са получили две дози ваксина, а малко под 36% са получили бустер.

Преди Коледа канцлерът Олаф Шолц постави за цел ваксиниране на 80% от населението до 7 януари. Но правителството призна в понеделник, че изостава от графика и ще трябва да удължи крайния срок до края на януари.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах многократно е казвал, че следи отблизо събитията в Обединеното кралство и говори с колегата си там.

Омикрон е открит във всичките 16 германски региона, но все още няма надмощие над варианта Делта, който остава доминиращ, но се очаква да бъде изпреварен през следващите дни.

Експерти казват, че Германия може да има до 700 000 случая на ден, което води до масови карантини. Бяха въведени спешни мерки, за да се позволи на армията и федералната агенция за техническа помощ да се намесят и да гарантират спазването на жизненоважни услуги, като събиране на отпадъци и доставка на енергия.

Съпротивата срещу защитните мерки доведе до нови демонстрации в неделя, най-видими в Берлин и град Швайнфурт в Бавария, където полицията бе атакувана, протестиращите станаха агресивни. През следващите дни са насрочени още протести в цялата страна.

Политиците не са склонни да говорят за въвеждане на допълнително общонационално блокиране, надявайки се вместо това, че сегашната вълна от мерки ще бъде достатъчна.

Кристиан Дростен, главен вирусолог в болницата Шарите в Берлин, каза, че "остава да се види кога и дали" мерките ще работят. Ако не, той предложи да се въведат ограничения, които биха позволили само на онези, които са подсилени с трета доза и следователно са имали много по-голяма защита от тези, които са с двойни, да се радват на по-широка свобода.

Маркус Сьодер, лидерът на Бавария, оглави призива на политиците да се намали продължителността на времето, за което хората трябва да бъдат поставени под карантина, до само пет дни, ако нямат симптоми, като се аргументира, че в противен случай голяма част от германския живот ще бъде в опасност от спиране.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати