Анализи Новини

Най-добрите дестинации за пътуване през 2022 година

   
Най-добрите дестинации за пътуване през 2022 година

По отношение на пътуванията 2021 година поне беше по-добра от 2020-та. И дава основание да погледнем към отварящ се отново свят през 2022 г., който да ни позволи отново да обикаляме на воля. Или поне малко повече, отколкото беше до момента.

Пандемията продължава да влияе на това дали една страна е отворена за туристи и, за да е още по-сложно, това може да се променя в едната и другата посока.

"Затова се стараем да балансираме пътуването и безопасността, както и предпазливостта с желанието за скитане", обясняват от компанията за пътувания Lonely Planet, пише Webcafe.bg. Наскоро световният бранд пусна пътеводителя си с предложения за дестинациите за догодина, но с уговорката, че коронавирусът може да го превърне в просто насока за бъдещето, а не задължително изпълним точно сега.

Списъкът, казват от компанията, е тържество на примамливото разнообразие на планетата ни. Той посочва три топ 10 дестинации - страни, региони и градове.

10-те препоръчани страни от списъка на Lonely Planet:

10. Египет

Египет е домът на пирамидите от Гиза, едно от седемте чудеса на света. Пирамидата на Дозер - най-старата от тях, беше отворена за посещения тази година. А в страната с над 4500-годишна история археолозите не спират да откриват нови и нови чудеса.

Египет предлага и пътуване в пустинята, морски курорти на Червено море, както и круизи по река Нил.

9. Малави

Малката африканска държава често е в сянката на по-големите си съседи Мозамбик и Танзания. Но страната, известна като "Топлото сърце на Африка", има своите съкровища, при това без тълпи от туристи.

Това е например едноименно езеро - деветото по големина в света. Плюс любимата на всички африканска атракция - сафарита, на които могат да се наблюдават слонове, маймуни, хипопотами и други животни в естествената им среда.

8. Непал

Няма как да се говори за Непал без връх Еверест и останалите осемхилядници, които привличат стотици хиляди алпинисти или просто туристи. Но тази хималайска нация има много повече, което може да покаже на пътешественика - ако ще и само гледките към планините от Катманду, Патан и Бактапур.

Но далеч не е само това - в областта Мустанг може да се посети пустиня на висока надморска височина и да се опитат специалитети като кафе с масло от як и местните momos - кнедли, които са наполовина пържени и наполовина готвени на пара. На юг има джунгла.

Или може просто да поскитате из планинските селца, където животът тече по бавен, хималайски начин.

7. Оман

Ако смятате, че Норвегия е единствената страна в света с фиорди, трябва да видите Оман. В Мусандам, който граничи с Ормузкия проток, планините са високи 2000 метра и се спускат към тесните проливи.

А "празната четвърт" е в пустинята, където Оман граничи с Йемен, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Така виждате 4 страни наведнъж.

6. Ангила

Макар реално това да не е държава, а презокеанска територия на Великобритания, си е разкошен карибски остров, който заслужава да се види по-отблизо. Морето е като аквамарин, има 33 плажа, температура от 26 градуса и чудесна храна. Какво повече може да иска човек?

5.Словения

Незаслужено пренебрегвана покрай съседите си Хърватска, Италия и Австрия, малката страна има всичко от тях - и от Балканите, и от Средиземноморието, и от Алпите.

Заради малките си размери, Словения може да се обиколи за кратко време - от столицата Любляна, през знаменитите езера Блед и Бохини, до Алпите, където може да се карат ски.

4.Белиз

Тук можете да видите останки от времето на маите, да плувате в електриково сини води и да видите невероятна природа и диви животни.

Белиз има и бариерен риф - вторият по големина в света след този в Австралия, част от световното наследство на ЮНЕСКО. 

Тук е рай за морски забавления, гмуркане сред коралите и тропическите риби на рифа или в подводните пещери на невероятната синя дупка.

3. Мавриций

Островен рай на 1000 километра от Мадагаскар. Там има игрища за голф, водни спортове, планини, турове за наблюдение на птици, луксозни курорти, колониална столица, една от най-добрите ботанически градини на света, плажове и едно от най-старите трасета за конни надбягвания, обобщава "Си Ен Ен".

2. Норвегия

Изумително красива страна, чиито жители обожават да са сред природата. Самата престолонаследница Мете-Мари препоръчва след обиколка на Осло човек да се насочи към Бьокескоген, най-северната букова гора на света, която е на два часа път от столицата. Така ще усети какво е разходката в гората за норвежците.

Норвегия е място, където трябва да се прави това, което правят местните - разходки, каяк из фиордите, ходене в планините или просто каране на колело. А Берген, Трондхайм и Алесунд са сред най-фотогеничните градове в Европа.

Да не забравяме и магията на Арктика и Северното сияние.

1.Островите Кук

Е, те са далеч, в Южния Тихи океан, но архипелагът от 15 острова е едно от най-красивите места на света. Дава усещането да си на края на света, както и предлага всевъзможни водни спортове. И възможност човек да се потопи в полинезйската култура и знаменитата лагуна Айтутаки.

Lonely planet са подбрали и 10-те най-добри региона, както и 10-те препоръчителни града за посещение през 2022 година.

Регионите са: 1. Западните фиорди на Исландия, 2. Западна Вирджиния в САЩ, 3. Сишунбанна в Китай, 4. Крайбрежието на Кент, Великобритания, 5. Пуерто Рико, САЩ, 6. Шикоку, Япония, 7. Пустинята Атакама в Чили, 8. Районът на римите в Австралия, 9. Остров Ванкувър, Канада, 10. Бургундия, Франция.

Градовете на Lonely planet за 2022 г. са: 1. Оклънд , Нова Зеландия, 2. Тайпе, Тайван, 3. Фрайбург, Германия, 4. Атланта, САЩ, 5. Лагос, Нигерия, 6. Никозия, Кипър, 7. Дъблин, Ирландия, 8. Мерида, Мексико, 9. Флоренция, Италия, 10. Гуонджу, Южна Корея.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати