Транспорт

Пандемията въведе най-дългите полети по света

   
Пандемията въведе най-дългите полети по света

Въпреки че пандемията доведе до рекордно намаляване на пътниците и броя на полетите, авиокомпаниите не спират да подобряват рекорди, в много случаи по принуда.

И тази година излезе класацията на най-дългите и най-кратките полети в света.

Пандемия, която ражда рекорди

Най-дългият комерсиален пътнически полет без техническо спиране в историята на гражданската авиация беше изпълнен през 2020 г. от авиокомпания Air Tahiti Nui. Тогава самолетът прелетя 15 715 км от Папеете (столицата на Френска Полинезия) до Париж. Той отнема 16 часа и 30 минути и е изпълнен на самолет Boeing 787 Dreamliner. Този рекорд е направен по принуда заради локдауните и затворените граници по това време в цял свят. Обикновено полетът прави междинно кацане в Лос Анджелис, но по това време границите на САЩ са затворени и се налага самолетът да продължи към Париж.

Любопитен факт е, че този полет подобрява също и рекорда за най-дълъг вътрешен полет без междинно кацане, тъй като Таити във Френска Полинезия, на практика е част от територията на Франция.

Най-продължителните полети за 2021 г.

С постепенното възстановяване на международните полети се връщат и някои от познатите отпреди пандемията маршрути. Първенството за 2021 г. за най-дълъг редовен пътнически полет без междинно кацане държи този на Singapore Airlines от Ню Йорк до летище Чанги в Сингапур. Маршрутът е дълъг 15 348 км и минава през Гренландия, Русия, Китай и Монголия. Самолетът прекарва във въздуха 18 часа 40 минути. Заради часовата разлика за пътниците този полет изглежда като само една нощ на борда - те се качват в самолета в 21:40 часа и кацат в 5:20 часа.

Второто място се държи от същата авиокомпания за маршрута ѝ от Сингапур до Лос Анджелис, който е дълъг 14 100 км и отнема 15 часа и 10 минути. Тук също усещането за пътниците е необикновено, тъй като ако излетят в понеделник вечерта, те кацат отново в понеделник вечерта, при това един час по-рано.

Третото място се заема от полетите по трасето Манила (Филипини) - Ню Йорк на Philippine Airlines. Разстоянието от 13 711 км се изминава за 15 часа и 15 минути.

Тази година в списъка на най-дългите полети липсват Австралия и Нова Зеландия, които все още са затворени за чуждестранни граждани.

Най-кратките редовни полети

Най-краткият редовен полет в света не се е променял от повече от 50 години. Продължителността му е по-малко от две минути, а разстоянието, което се покрива, е 2,73 км между островите Уестрей и Папа Уестрей в Шотландия. Линията се движи всеки ден без неделя, като на самолетите се возят местни, както и много туристи.

Второто място се държи от маршрута Конемара - Инишман в Ирландия, който е с продължителност около 10 минути, за да покрие разстояние от 18 км.

Трето място е за полетът между островите Ангила и Сен Мартен на Карибите. Разстоянието е 19,1 км и отново се изминава за около 10 минути.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати