Новини Събития

Проучиха дигитално мумия в Египет

   
Проучиха дигитално мумия в Египет

Мумифицираното тяло на древен египетски фараон е изследвано за първи път от хилядолетия, след като е било дигитално „разопаковано“, съобщи Би Би Си.

Мумията на Аменхотеп I, управлявал от 1525 до 1504 г. пр. н. е., е открита в Дейр ел-Бахари още преди 140 години, но досега археолозите са се въздържали да я отворят, за да запазят изящната маска за лице и превръзките.

Сега за първи път компютърната томография разкри неизвестна досега информация за фараона и неговото погребение.

„Трябваше да видим лицето на фараона, което е било обвито повече от 3000 години“, каза д-р Сахар Салим, професор по радиология в Медицинския факултет на университета в Кайро и водещ автор на изследването, публикувано в списание Frontiers in Medicine.

Д-р Салим съобщи още, че сканирането на тялото не показва рани или обезобразяване от някакво заболяване, но първото нещо, което я е впечатлило, е как чертите на лицето на Аменхотеп I приличат на тези на баща му Ахмос I, първият фараон от 18-та династия на древен Египет, което има подобна тясна брадичка, малък тесен нос, къдрава коса и леко стърчащи горни зъби.

Изследователите също така установиха, че Аменхотеп I е бил висок приблизително 169 см и че е бил на около 35 години, когато е починал.

Скенерите показват, че той е бил в много добро физическо състояние и в добро здраве към момента на смъртта си, което предполага, че е починал в резултат на инфекция или вирус.

Освен това се оказва, че Аменхотеп I е първият фараон, погребан със сгънати предмишници на гърдите си и мозъкът му не е отстранен - нещо много необичайно за египетска мумия.Учените също така стигнаха до заключението, че мумията му е била "поправена с любов" от свещеници от 21-ва династия, която управлявала цели четири века след смъртта му.

Сканирането показа също, че мумията е страдала от множество следсмъртни наранявания, които вероятно са били нанесени от обирджии на гробове.

А древните жреци са фиксирали отделената глава и шията към тялото с обработена със смола ленена лента и са покрили дефект в коремната стена, като са поставили два амулета под нея..

Д-р Салим казва, че 30-те амулета и "уникалния златен пояс със златни мъниста", които е носил Аменхотеп I, опровергават теориите, че жреците може да са взели бижутата му за да ги използват отново за погребенията на следващи фараони.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати