Новини Събития

Светът отменя новогодишните тържества заради Омикрон

   
Светът отменя новогодишните тържества заради Омикрон

Редица европейски градове, сред които Париж, Лондон и Берлин, отмениха официалните празненства за посрещането на Новата година, съобщи БНР.

Причината за решението е нарастването на новите случаи на коронавирус заради новия вариант Омикрон.

Италия забрани събитията на открито и затвори нощните клубове, но няма ограничения спрямо частните събирания.

В Испания властите смятат да ограничат броя на празнуващите на площада „Пуерта дел Сол“ в Мадрид.

Полша ще позволи на нощните заведения да отворят за посрещането на 2022 година. Ако посетителите не са ваксинирани, максималният им брой в даден нощен клуб може да е до 100 души, но няма ограничения върху броя на хората, които са имунизирани.

Финландия вече е затворена за неваксинирани срещу COVID-19. Мярката беше приета вчера следобед и влезе в сила веднага. Изискването важи за всички пристигащи. Изключение се прави само за деца под 16 години, дипломати или постоянно пребиваващи във Финландия.

Властите в Канада ще позволят на служители в здравния сектор в провинция Квебек да продължат да работят след положителен тест за коронавирус заради острия недостиг на персонал.

Във втората по големина провинция в страната бяха регистрирани няколко поредни дни с ръст на новите случаи на зараза с вируса.

Министърът на здравеопазването Кристиан Дюбе обясни, че разпространението на варианта Омикрон нараства толкова, че налага оттегляне на голяма част от медицинския персонал, което води до риск за капацитета на мрежата за лечение на ковид. Затова при определени условия медици, дали положителен тест, ще могат да продължат работа.

От 4 януари в Квебек ще започне поставяне на бустерна доза ваксина на всички хора над 18 години.

Миналата седмица там бяха затворени баровете, казината и фитнес залите, а хората бяха посъветвани да работят от вкъщи.

Властите в Ню Йорк решиха да се прекрати поставянето под карантина на цели класове от ученици след контакт със заразен с коронавирус, като вместо това ще бъде даден приоритет на тестването. Така учениците без симптоми и с отрицателен тест за коронавируса, ще могат да останат в клас, предаде Ройтерс.

По-рано Центровете за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати съкратиха препоръчителното време на карантина при асимптоматични носители на вируса от 10 на 5 дни.

Президентът Джо Байдън обеща недостигът на тестове за коронавируса да бъде намален. Вариантът Омикрон е засечен при 58% процента от случаите на коронавирус в САЩ.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати