Новини Събития

Испания забранява пушенето на плажовете

   
Испания забранява пушенето на плажовете

Испания прие новаторски закон, с който забранява пушенето на плажовете. Законът е приет, след като петиция, подписана от над 280 000 души беше внесена в правителството.

Пушачите, които запалят цигара въпреки забраната, ще бъдат глобени до 2000 евро, съобщава британският „Експрес“.

Законът е част от опитите за борба със замърсяването. Той беше приет на 23 декември и дава на местните власти възможността да забранят пушенето на плажовете.

Целта е да се намали замърсяването с фасове и беше предложен от испанската Зелена партия. Цигарените фасове са едни от най-големите замърсители на света, тъй като съдържат неразградим пластмасов полимер.

Други мерки, включени в новия закон, забраняват използването на пластмасови изделия за еднократна употреба и се фокусират върху премахването на азбеста от сградите и насърчаването на хората да връщат бутилките в магазините.

Големите туристически дестинации на Испания като Барселона и Канарските острови вече забраниха пушенето на плажа. Сардиния в Италия и части от Южна Франция също имат подобна забрана, но законът в Испания е първият, който я въвежда на национално ниво.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати