Новини Турагенции

Италия разширява обхвата на ваксинационния пропуск заради Омикрон

   
Италия разширява обхвата на ваксинационния пропуск заради Омикрон

Италианското правителство снощи реши от 10 януари да се изисква ваксинационен пропуск за достъп в обществения транспорт, хотелите, външните части на ресторантите, изложенията и конгресите, а също в басейните и залите за фитнес, предаде Франс прес.

Наредбата за въвеждане на спешни мерки, с които да ограничи разпространението на епидемията от КОВИД-19, беше одобрена на министерски съвет, председателстван от премиера Марио Драги.

Досега беше възможно да се пътува с влак или самолет след представяне на "базов" здравен пропуск, издаван на хора, които са се ваксинирали или имат отрицателен тест за ковид.

Ваксинационен пропуск ще се издава само при завършен ваксинационен цикъл или преболедуван ковид.

В Италия ваксинационен пропуск досега се изискваше от представителите на определени професии като здравните работници и силите на реда.

Правителството снощи реши също да отмени 10-дневната карантина за контактни лица, които са ваксинирани или са се възстановили от ковид. За неваксинираните обаче задължението за карантиниране се запазва.

"Смятам, че е логично да се прилагат различни правила за онези граждани, които са следвали правителствените указания, поставяйки си две дози ваксина, а след това и подсилваща доза", заяви заместник-министърът на здравеопазването Андреа Коста, цитиран от Ройтерс.

Смекчаването на правилата за самоизолация цели да облекчи положението в някои сфери като транспорта, който беше до голяма степен парализиран поради отсъствието от работа на значителен брой служители, поставени под карантина.

Ограничения ще има и при спортните събития - с 35 процента публика, когато са на закрито и 50 процента, когато са на открито.

Подобно на европейските си съседки Италия се сблъсква в последните дни с увеличаващ се брой заразени. Вчера бяха регистрирани над 98 000 нови случая.

Ваксинираните с две дози в страната са близо 80 процента, а тези, които са си поставили и бустерна доза, са около 30 процента.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати