Турагенции

Великобритания няма да налага нови ограничения: Трябва да се научим да живеем с вируса

   
Великобритания няма да налага нови ограничения: Трябва да се научим да живеем с вируса

Британският здравен министър Саджид Джавид заяви, че въпреки нарастващия брой случаи на коронавирус, в Англия няма да бъдат налагани нови ограничения, освен като последна мярка, предаде БТА.

Здравният министър добави, че британците трябва да се научат да живеят с коронавируса.

Великобритания е една от най-тежко засегнатите от COVID-19 страни, с близо 149 000 жертви на пандемията. Страната регистрира всеки ден рекордни равнища на нови случаи, като вчера беше съобщено за над 163 000 случая. Нараства и броят на постъпилите в болница, макар че властите подчертават, че вариантът Омикрон изглежда води по-често до по-леки форми на заболяване от варианта Делта.

"Броят на намиращите се в интензивни отделения и засега не следва тенденцията, която наблюдавахме миналата година по това време при вълната от Алфа", заявява Джавид в статия, публикувана вчера във в. "Дейли мейл". Той обаче призна, че здравната система ще бъде подложена на по-силен натиск през идните дни поради нарастването на хоспитализациите.

Страната е в много по-силна позиция благодарение на кампанията за поставяне на бустерни дози, поради което правителството реши да не въвежда допълнителни мерки в Англия по време на празниците. Властите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия обаче въведоха такива.

В същото време Франция смекчава от утре правилата за самоизолация за ваксинираните, които са се разболели от COVID-19 или са били в контакт със заразен, като целта е да се предпази социално-икономическият живот в страната, заяви правителството, цитирано от световните агенции.

Според правилата, които влизат в сила от 3 януари, заразилите се от коронавирус лица със завършен цикъл на ваксинация ще могат да се изолират само за срок от 7 дни, независимо от кой вариант на COVID-19 са се разболели. Самоизолацията ще може да бъде отменена и след само 5 дни, в случай че имат негативен писиар или антигенен тест.

Ваксинираните, които са били в контакт със заразен, вече няма да са задължени да се подлагат на карантина. Те обаче ще трябва да спазват стриктно социалната дистанция и да се подлагат на редовни тестове, обясни здравният министър Оливие Веран.

В момента французите, дали положителен тест за COVID-19, трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни, а тези, които са били в контакт със заразен с варианта Омикрон трябва да се изолират в продължение на най-малко 7 дни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати