Новини Хотели

Курортът Хисаря е пълен с туристи

   
Курортът Хисаря е пълен с туристи

Туристи и посетители от цяла България окупираха Хисаря още в първия ден на новата година. Само часове след утрото на 1 януари Римските терми и Археологическия музей бяха пълни с хора. Туристите се прехласваха по внушителните  зали на античния СПА комплекс, разкрит в сърцето на парк „Момина сълза“ и по експонатите от преди две хилядолетия в музея.

Част от хората са посрещнали 2022 година в хотелите на Хисаря, но по-голямата част от посетителите  на музейните обекти са хора, дошли на разходка в първия ден на новата година. Хубавото време е причина за това нашествие на толкова хора в празничния ден, но истината е,  че древният град винаги е бил магнит за посетителите от всички района на страната, припомнят в града на императорите.

Хисаря гъмжи от туристи, стотици на Римските терми и в музеяНовиниИнформация

В Римските терми - античен СПА комплекс от времето на император Диоклециан, посетителите си правят снимки и селфита за спомен, поръчват си беседа с екскурзовод, а от известно време съществува възможност и за снимки с добавена реалност – могат да запечатат в телефона си своя лик заедно с изображения на архелогическите находки. Една от най-интересните части на Римските терми е нимфеумът, мястото за ритуали на трите здравеносни нимфи. Техни изображения, както и на бога на здравето Асклепий също са опции за селфи с добавена реалност.

Хисаря гъмжи от туристи, стотици на Римските терми и в музеяНовиниИнформация

През последния археологически сезон в Римските терми бе разкрита огромна част от канализационната система, която също представлява интерес за посетителите. Термите завладяват с мащаба си и с петте мраморни басейна, разкрити напълно.

След посещението на уникалната изложба „Царския цвят цинобър в погребалните практики на тракийската и римската култура по нашите земи“ в Туристическия информационен център, в която важно място заема Римската семейна гробница в Хисаря, голяма част от хората решават да посетят и този обект, информираха работещите в центъра. Все по-задълбочените проучвания на тази гробница потвърждават тезата, че в  нея са погребани знатни особи, а за това говори и удивителния цвят цинобър.

Днес посетителите не са по-малко от вчера, посочи директорът на Археологическия музей доц. д-р Митко Маджаров. 

Екипът на Археологическия музей в Хисаря изпрати една много  успешна година, разказа той пред “Марица" и посочи, че посетителите посрещат с голям интерес продуктът от  реализираният иновативен проект “My museum guide”. Продължава и  традицията за представяне на разнообразни гостуващи изложби. Сред тях голям интерес предизвикаха „Най-доброто от тракийските съкровища в България”, „Минералите – лечебни, енергийни и духовни дарове на Земята”, „Царският цвят цинобър в погребалните практики на тракийската и римската култура по нашите земи”.

През новата 2022 година предстоят много  интересни събития, в момента екипът на доц. Маджаров подготвя уникалния  туристически продукт  „Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря”.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати