Новини Турагенции

Сокобаня в Сърбия предлага минерална вода, вкусна храна и история

   
Сокобаня в Сърбия предлага минерална вода, вкусна храна и история

Сокобаня в Сърбия е най-известният курорт със своите минерални извори, чист въздух, гурме специалитети и музика. Намира се на 215 км от София, след Ниш. Това, което го отличава от други туристически места в западната ни съседка, е разкошната и неповторима природа – множество планини, гъсти гори, реки, езера, пещери, богат на кислород въздух с отрицателни йони и с право носи титлата "Зеленото сърце на Сърбия". Мистичните пейзажи на нос Вервен, скритите пътеки в планините Рътанж, Озрин и Букович, водопада и скалата на Дева Мария са само някои от атракциите, които не трябва да се пропускат, разказва Величка Димитрова, управител на туроператора "Джуанна травел", който е специализиран в предлагането на Сърбия за българските туристи.


Сокоград е най-значимият археологически комплекс в региона. Представлява укрепление от 1 век., изпълнявало защитна функция и през Средновековието. Построен е върху основите на римска крепост, датираща от периода между 4-ти и 6-ти век. Градът е съставен от две части: Долен град и Горен град. Долният град е почти унищожен, с изключение на части от стените, правоъгълна кула и главната порта, която е запазена най-добре. В Горния град е запазена правоъгълна кула. Има и още две правоъгълни кули, свързани с дълга стена, която има отвори за оръдия. Входът на Горния град е бил една кула, т.е. наблюдателница.


Отидете до местността Лептерия, където ще видите скала, в която е издълбан естественият силует на Девата с младенеца Исус Христос. На пръв поглед, тази скала прилича на вход на пещера, но когато човек се приближи по-близо и погледне, може ясно да види скалата, и върху нея очертаните контури на Богородица и Исус Христос с ореол. Едно време, тук е имало църква, само на около сто метра от "каменната икона". Тя е разрушена от турците. Говори се, че в този момент Дева Мария избягала с детето в ръце и оставила образа си в скалата. В по ново време на мястото е била построена църква, посветена на Богородица, изградена върху основите на храм от 14-ти век.


Друга история, свързана с „кеменната икона”, се разпространява сред жителите на този район - всяка година, точно на Разпети петък, само в този ден и никой друг, от камъка бликат потоци лековита вода, полезна за очите. Местните хора вярват, че това са сълзите на Дева Мария. Това е само една от многото легенди и предания, които съществуват в тази област.
Наистина има интересни места в Сокобаня и в бъдеще районът ще се развие още повече за туризъм.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати