Новини Хотели

БХРА: Новите кредити на ББР за хотели и ресторанти са дълго чакани от бизнеса

   
БХРА: Новите кредити на ББР за хотели и ресторанти са дълго чакани от бизнеса

Новите кредити за оборотни средства с гратисен период от 18 и 12 месеца, съответно за хотели и ресторанти, както и възможността да се рефинансират стари задължения при изгодни лихви, по-ниски от пазарните, са дълго чакани мерки от бизнеса, за които от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоявахме близо две години. Това заяви председателят на БХРА Георги Щерев. Според него минималният лихвен процент от 2,82 на сто за кредитополучатели с изряден кредитен рейтинг и даващи 100 процента гаранция за рефинансиране на заемите, които ще се отпускат от Българската банка за развитие (ББР), е изключително изгоден.

Дори и нивата да достигнат до 3-3,5 на сто за колегите с по-лоши кредитни досиета, това пак е близо два пъти по-малко от пазарните нива и би подпомогнало представителите един от най-пострадалите сектори от кризата. Радваме се, че най-после държавата реши да обърне внимание и на проблемите на основните инвеститори в туристическия сектор – хотелиерите, подчерта Щерев.

Сред другите нови схеми, които също са в помощ на бизнеса на ББР е възможността да се финансира изграждането на малки мощности фотоволтаични централи, от която могат да се възползват хотели и ресторанти. За подобна програма от БХРА също настояваха от близо година. По тази схема ще се кредитират мощности до 1 мегават, което е повече от достатъчно за хотелски комплекси и заведения, коментира Щерев. Отпуснатите заеми ще са до 95 на сто от инвестицията и ще са със срок от 15 години, като произведеното електричество ще може да се ползва както за собствени нужди, така и да се препродава.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати