Новини Турагенции

Популярният залив Мая бей в Тайланд отново приема туристи

   
Популярният залив Мая бей в Тайланд отново приема туристи

Тайландският залив Мая Бей, популяризирал се с помощта на кино лентата " Плажът " с Леонардо ди Каприо, още веднъж е отворен за гости. Достъпът до мястото беше неразрешен повече от три години, съобщи ДПА. Това се наложи, с цел да могат да се възстановят кораловите му рифове, съществено потърпевши от всеобщия туризъм.

Заливът, който се намира на остров Ко Пипи покрай Пукет, приема още веднъж гости, само че с въведени строги ограничения за запазване на околната среда. Мая Бей, прочут с тюркоазено сините си води, е отворен всеки ден сред 7 и 18 часа. В рамките на час на територията му не може да има повече от 375 души, а за денонощие те не би трябвало да надвишават 4125, гласят новите правила.

Всяко посещаване на залива е лимитирано до 60 минути. Освен това къпането във водата е неразрешено, а всеки извършител е застрашен от съществени наказания. Моторни лодки към този момент не се позволяват покрай плажа на Мая Бей.

След международния триумф на кино лентата "Плажът" от 2000 година, режисиран от Дани Бойл, туристи от целия свят започнаха да се тълпят, с цел да видят красивия тайландски залив . Това обаче докара до екологична злополука в региона - мощна ерозия и загуба на корали вследствие на замърсяването на водите от моторните лодки.

Тайландските управляващи не разрешиха още през юни 2018 година визитите на туристи, като се очакваше наредбата да е в действие няколко месеца. През май 2019 година ограничението беше удължено с още две години и половина. Целта на затварянето на залива беше да се помогне на природата - изключително на коралите - да се възвръщат. Те последователно са почнали да се възобновят, само че процесът е доста муден.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати