Новини Събития

Карантината става 10 дни

   
Карантината става 10 дни

Карантината за хора с положителни тестове за COVID-19 в България да бъде намалена от 14 на 10 дни, а при контактните лица - от 10 на 7 дни. Това реши на първото си заседание новосформираният Национален пандемичен комитет (НПК).

"Заповедта за тази промяна в срока на карантината най-вероятно ще бъде разписана в началото на следващата седмица", обяви зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов. Той водеше заседанието заедно със здравния министър проф. Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Съобщено беше още, че към днешна дата делът на ваксинираните у нас е едва 35,7%, като в това число не влизат децата. Амбицията на правителството е да постигне поне 60% имунизация на населението - както е в Гърция, посочи Йорданов.

"Поставяме си задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души - добави той. - В първите дни на годината има 32 000 ваксинирани души. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв., която гласува МС. Това не са първично ваксинирани."

Зам.-министърът подчерта, че решението на правителството е ваксинацията да остане доброволен акт. Но обърна внимание на личната отговорност и социалната ангажираност на всеки.

"Каквито и мерки да вземе нашето ведомство, МВР, транспортното министерство и т. н., няма да се справим със ситуацията без социална ангажираност - посочи Йорданов. - За съжаление новият щам Омикрон циркулира сред децата. Това повдига един жизненоважен социален проблем - присъственото обучение на децата. Родителите нямат възможност да си гледат децата, те искат да се трудят. Но когато един родител види сутрин, че детето му е с температура, когато му сълзят очите, когато кашля, той трябва да го спре. Защото пускайки го в детската градина или в училище, ще се разсее вирусът. В тази връзка социалната ангажираност е изключително важна. Страдаме от липса на самоконтрол като цяло. Трябва да работим в тази насока."

В новия НПК влизат общо 23-ма членове - представители на всички министерства. Да се присъединят към комитета ще бъдат поканени и представители на Националното сдружение на общините, Националния център по общественото здраве и анализи, БЧК, Националния център по заразни и паразитни болести, Българската агенция по безопасност на храните.

"Целта на Националния пандемичен комитет е да бъде създадена добра координация между институциите, за да може належащите въпроси бързо да намерят своето решение - заяви министър Сербезова, която е председател на НПК. - За да се справим със ситуацията, която има не само здравни и икономически последици, но засяга всички сфери на нашия живот, е необходима координация на правителствено и междуведомствено ниво. Именно това е мисията на този комитет."



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати