Турагенции

Австрия въвежда нови мерки

   
Австрия въвежда нови мерки

Австрийското правителство, ръководителите на провинциите и експертите от Службата за държавна координация на кризата, съобщиха на пресконференция новите правила за справяне с пандемията.

Както заяви федералният канцлер Карл Нехамер, Австрия трябва да очаква рязко нарастване на случаите на зараза с коронавируса, вероятно с 20 000 и повече новозаразени дневно. Но добрата новина е, че ваксините действат и в 90 процента от случаите предотвратяват тежките форми на заболяването.
Канцлерът изрази оптимизъм, че процентът на ваксинираните ще продължава да расте и с общи усилия ще бъде предотвратен нов локдаун.

Предвид факта, че държавата е изправена пред нова вълна, предизвикана от варианта Омикрон, решенията са обособени в няколко насоки. Въвежда се по-строг контрол, размерът на глобите се повишава. От следващата седмица ще се извършва контрол на всички места, където е разрешен достъп само за ваксинирани или оздравели. От 11 януари се въвежда задължителен контрол в търговската мрежа, на входа или най-късно на касата на търговския обект. Държавните служби поемат задължението да контролират за спазване на мерките. От 3 февруари се въвежда правото за временно затваряне на фирми, които не спазват мерките. От 3 февруари се увеличава размерът на глобите за неспазване на мерките.

Нови правила за карантина от 8 януари предвиждат премахване на различието между лица в директен и лица в индиректен контакт със заразеното лице.

Трикратно ваксинираните лица вече не се считат за контактни лица. Същото се отнася и за лицата, които през цялото време носят маска от типа ФФП2, докато са в контакт със заразено лице. Същото е валидно и за децата, които все още не са получили трета доза ваксина. Всички контактни лица, които работят във важни за запазване на системата сектори, могат да продължат да работят, когато правят ежедневни тестове и носят маска от типа ФФП2. Лицата с положителен тест могат да се освободят от карантина с отрицателен тест след петия ден от карантината.

По-строги правила за предпазване от зараза, валидни от 11 януари предвиждат задължително носене на маска тип ФФП2 на открито, където е невъзможно да се спазва дистанция от два метра, например на пешеходни зони, на опашки, на групови събирания. Изключение правят членовете на едно семейство или хора в съжителство. Разрешава се провинциите да определят по-строги правила за носене на маски. Навсякъде, където е възможно, се въвежда работа по домовете, работата в служебни помещения е разрешена по изключение.
От първи февруари освен това валидността на зеления сертификат се съкращава на 6 месеца.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати