Заведения Новини

Министерството на транспорта няма да допуска повече заведения на Морска гара във Варна

   
Министерството на транспорта няма да допуска повече заведения на Морска гара във Варна

Министерството на транспорта е възложило проверка на статута на временните постройки в района на Морска гара във Вара. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов.
Той подчерта, че повече заведения в района на Морска гара няма да се строят и тези, които в момента са там, са напълно достатъчни. Предвижда се да бъдат изградени Морски музей и конферентна зала.

Проблемът с финансовите загуби на пристанище „Варна“ трябва да бъде решен и то да излезе на печалба, каза още заместник-министърът. Високите цени на тока са проблем за порта, затова Върбанов е разпоредил да бъде направено обследване с цел върху складовете на пристанището да бъдат поставени соларни панели.
По този начин сметките за ток бъдат намалени с около 25%, каза зам.-министърът и допълни, че се подготвя Стратегия за развитието на пристанищата, с цел увеличаване на товарооборота.
Според Върбанов: "Немислимо е да говорим, че ръководството на "Варна-Запад" не би могло да е активната страна и да търси клиенти. Те трябва да предлагат гъвкави финансови схеми за привличане на товари".
Владимир Върбанов напомни, че предстои да бъде проведен нов конкурс за членове на бордовете в ДППИ и пристанищата. "Много точно ще прецизираме условията, на които трябва да отговарят кандидатите", каза Върбанов.
По повод проблемът с кораба "Вера Су", той заяви, че собственикът се е отказал от плавателния съд. Аварийно-спасителната операция е струвала на държавата около два милиона лева.
Предстои от министерството да преговарят със застрахователя, който да възстанови част от средствата.
"Ако това не стане ще се стигне до съд. Ние вече сме в преговори за наемане на престижна адвокатска кантора, която да защити интереса на държавата. Нашата цел е да възстановим средствата както от застрахователя, така и чрез продажба на кораба. Купувачите ще решат как да използват "Вера Су", но моето виждане е, че корабът е доста пострадал и най-вероятно ще бъде продаден за скрап", каза Владимир Върбанов.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати